1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Europese keuken
  5. Appeltaart
  6. Appeltaart

Appeltaart

  • Europees, Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 03-04-2021

Ingrediënten 8 personen


Voor het deeg:
350 gr zelfrijzend bakmeel
½ schil van (bio) citroen gerasp
¼ tl zout
1 tl vanille-extract
175 gr witte basterd suiker
½ ei
250 gr (ongezouten) boter

Voor de vulling:
125 gr amandelspijs
1 ei, losgeklopt
2 grote goudrenet appels (ca. 900 gr; geschild en in partjes)
1 jonagold appel (ca. 350 gr; geschild en in partjes)
2 tl kaneel
3 el custardpoeder
2-4 el witte of bruine basterdsuiker
40 gr donkere rozijnen
20 gr krenten
125 ml rum (bruine)


Verder heb je nodig


Boter om in te vetten
100 gr abrikozenjam voor afwerking
Springvorm 24 cm


Gewoon een lekkere taart van Rutger, iets aangepast door de rozijnen en krenten te wellen in (bruine) rum.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Dag 1: Voorbereiding
Doe de krenten, rozijnen en rum in een schaaltje, meng door elkaar en laat een avondje afgedekt zwellen in de koelkast.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plastic (vershoud)folie en laat het minimaal 1 uur (maar beter een nachtje) rusten in de koelkast.

Dag 2: Het bakken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de gewelde rozijnen/krenten goed uitlekken in een vergiet. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol ¾ van het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm. Meng het amandelspijs met het ei, tot het makkelijk smeerbaar is en verdeel dit over de bodem.

Doe de appelpartjes in een kom en meng deze met de kaneel, het custardpoeder en de basterdsuiker. Voeg als alles goed gemengd de uitgelekte rozijnen/krenten mix toe en doe de appelvulling in de taartvorm. Druk de appelvulling stevig aan, dit is erg belangrijk.

Rol van het overgebleven deeg slierten en leg deze in een ruitvorm over de taart. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bak de appeltaart in 65 tot 80 minuten goudbruin. Indien je oven beschikt over de functie alleen onderwarmte, gebruik die dan de laatste tien minuten zodat de bodem echt goed gaar is. Als de bovenkant van de taart te donker dreigt te worden, bedek deze dan met een stuk aluminiumfolie.

Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Doe de abrikozenjam in een steelpannetje en verwarm deze al roerende. Bestrijk de afgekoelde appeltaart voor een mooie glans met de warme abrikozenjam.

Serveertip

Serveer de appeltaart met opgeklopte slagroom.

Bakpapier knippen: https://www.youtube.com/watch?v=YCCjPaXT-vQ

Bron

Https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/appeltaart/recept-de-lekkerste-appeltaart/



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pablo747


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pablo747
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top