Spezzatino, Italiaanse runderstoof
- Italiaans, Streekgerecht
- > 120 min.
Een stoofpot die zijn oorsprong in Toscane heeft, wat een goed boek van Julius Jaspers, een aanrader !!!
Ingrediënten 4 recipe.people
6 el olijfolie.2 rode uien gesnipperd.
150 gram wortels, in kleine blokjes (brunoise)
3 strengen bleekselderij, gesneden.
70 gram tomatenpuree (1 blikje).
1,5 kgs rundersukade, in stukken van 3 x 3 cm.
400 ml rode wijn.
3 tenen knoflook schoon & geplet.
350 gram aardappel, geschild en in blokjes van 2 x 2 cm.
500 ml gepureerde tomaat (passata)
1 blaadje laurier.
500 ml runderbouillon (maximaal)
1 citroen, rasp.
Zout en peper.
Benodigdheden
Koekenpan, StoofpanBereidingswijze
1. Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak hier ui, wortel en bleekselderij in aan, zodat ze wel zacht maar niet bruin worden, niet te hoog vuur dus.
Voeg de tomatenpuree door en bak nog even door.
2. Bestrooi het vlees met zout en peper. Bak de helft in 2 eetlepels olie in de stoofpan rondom bruin en haal na een paar minuten uit de pan.
Herhaal dit met de rest van het vlees.
3. Meng al het vlees met de groente, rode wijn, knoflook, aardappel, tomaat (passata) en laurier, en breng op smaak met zout en peper. Voeg de bouillon toe tot het vlees net onderstaat.
4. Breng tegen de kook aan, roer af & toe door de pan en controleer na 2 uur de garing (geef de stoof eventueel nog wat langer zolang hij maar niet droogkookt).
5. Serveer de spezzatino direct of laat hem afkoelen.
verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden en maak af met citroenrasp.
Bron
Stoofbijbel van Julius Jaspers