Heerlijk pastinaakstamppotje met gehaktballetjes in romige kerriesaus
- Multi-cultureel, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Dat een eenvoudig stamppotje met redelijk weinig ingrediënten zo smaakvol kan zijn. We waren bijna in de verleiding gekomen om ons bordje schoon te likken. In 30 minuten kun je al aan tafel zitten, want als de aardappelen met de pastinaken in één pannetje aan het koken zijn, kun je je aandacht richten op het maken van de gehaktballetjes met de saus en ook dat is zó gepiept.
Qua smaak en qua grootte van de blaadjes is er wel verschil tussen waterkers en tuinkers. Helaas is waterkers is niet altijd verkrijgbaar , vandaar dat ik voor de wat fijnere structuur van de tuinkers heb gekozen.
Degene, die het originele recept voor 4 personen wil bekijken kan dat doen via onderstaande
link. Er wordt naar mijn smaak wat weinig pastinaak gebruikt, ( 1kg aardappel en 400 gram pastinaak) Ik proef graag de pastinaak wat meer.
stamppot-met-pastinaak
Ingrediënten 2 recipe.people
500 gram geschilde kruimige aardappels in stukken gesneden350 gram pastinaak geschild en in gelijke stukken gesneden
100 gram h.o.h gehakt
100 gram rundergehakt
125 ml koksroom
1/2 el kerriepoeder
1/2 tl kurkuma
1 flinke sjalot heel fijn gesnipperd
flink wat zwarte peper
1 kippenbouillonblokje met minder zout
35 gram waterkers klein gesneden ( ik heb iets minder tuinkers genomen)
Benodigdheden
anti aanbak pan, kookpan, pureestamper, snijplank en mesBereidingswijze
Kook de pastinaak samen met de aardappelen in het bouillonblokje in 20 minuten gaar.
Meng ondertussen de 2 gehaktsoorten met de sjalot snippers en meng het met flink wat zwart peperpoeder door elkaar en draai er balletjes ter grootte van een walnoot van.
Verhit zonnebloemolie in een pan en bak de balletjes in 5 minuten rondom bruin. ( Ik heb het teveel aan vet weggedaan).
Voeg kurkuma en kerrie toe aan de pan en bak even mee. Dan gaat er de koksroom door. Roer alles om en laat 5 minuten zodat de balletjes kunnen garen en de saus wat indikken.
Giet de aardappelen en de pastinaak af en stamp deze met eventueel een klein klontje ongezouten roomboter en wat kookroom ( of wat kookvocht van de aardappelen en de pastinaak) tot een smeuïge puree.
Roer er de waterkers ( tuinkers) doorheen proef en breng de stamppot eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
Serveer de stamppot op voorverwarmde borden met de gehaktballetjes erop en een flinke lepel van de romige kerriesaus.
Bron
Culy.nl eigen tekst, foto's en diverse aanpassingen ook qua hoeveelheid aardappelen en pastinaak.