Gegratineerde preistamppot met champignons en gedroogde tomaten
- Nederlands, Ovenschotel
- 10-20 min.
In het kader van de actie "Een week zonder vlees" maakt in deze ovenschotel "stamppot met champignons en gedroogde tomaten. De champignons en de kaas zorgen voor de eiwitten en de gedroogde tomaatjes voor een beete bite. De crème fraîche maakt deze stamppot ovenschotel heerlijk romig.
Ingrediënten 2 recipe.people
500 gram kruimige aardappels2 gedroogde tomaatjes in olie, uitgelekt in stukjes
2 eetlepels olijfolie
1 sjalotje, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 dikke prei, in halve ringen
250 gram (kastanje)champignons
Zout, peper
2 theelepels Provençaalse kruiden
2 eetlepels gehakte peterselie
125 ml crème fraîche
nootmuskaat
geraspte belegen kaas naar smaak
Benodigdheden
pan voor de aardappelskoekenpan
aardappelstamper
ovenschaal
Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 200 graden boven- en onder-warmte.
Aardappels gaar koken in water met zout. Afgieten en even laten droogstomen.
Aardappels fijn stampen met een aardappelstamper.
Olie verhitten in een koekenpan.
Ui en knoflook glazig bakken.
Paddenstoelen even meebakken.
Prei hieraan toevoegen en plm. 5 minuten bakken. (De prei moet beetgaar bijven).
Stukjes gedroogde tomaten erdoor mengen.
Kruiden met peper, zout, Provençaalse kruiden en nootmuskaat.
Peterselie erdoor mengen.
Het groentemengsel samen met de crème fraîche door de aardappels mengen.
Als de puree te stevig is een klein scheutje melk toevoegen.
Stamppot overdoen in een ovenschaal.
Geraspte kaas erover verdelen en ovenschotel plm. 30 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven lekker bruin laten worden.
Serveertip
Voor wie er toch graag vlees bij eet: een balletje gehakt smaakt er prima bij.