DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

  • Nederlands, Saus/dressing
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 11-03-2021
  • DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

    DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

    DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

  • DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

    DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

    DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

  • DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

    DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

    DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

  • DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

    DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

    DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

  • DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

    DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

    DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

Basis: geel mosterdzaad, witte wijnazijn en water. meestal op smaak gebracht met een beetje suiker en peper/zout.

Bruin mosterdzaad is pittiger en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld Dyon mosterd. Soms wordt ook een combinatie van beide soorten gebruikt. Als je geen bruine mosterdzaadjes hebt kun je de mosterd ook pittig maken met chilipeper.
Soms wordt er ook kurkuma gebruikt om een mooie gele kleur te krijgen.
Verder kunnen er allerlei zoete variaties bedacht worden, bijvoorbeeld door toevoeging van honing, "gewone" suiker, rietsuiker, palmsuiker of andere zoetstof.
Vaak worden er ook kruiden aan toegevoegd zoals: dille, gemberpoeder, korianderpoeder, kaneel, knoflook, cayennepeper, paprikapoeder, komijn, kerrie, rozemarijn, tijm, mierikswortel en zo kun je zelf je eigen mosterd op smaak brengen.
Ook kan de witte wijnazijn worden vervangen door bijvoorbeeld appelazijn, balsamico azijn, dragonazijn of andere "smaakjes" azijnen. Soms wordt er soms (droge witte) wijn toegevoegd of zelfs (wit)bier.
Je kunt de mosterd meteen proeven (en eten), maar het beste is om er een of twee weken mee te wachten. De smaak wordt beter als je hem een tijdje laat staan.

TIP: Zelf mosterd maken is een simpel karweitje en het is erg fijn voor mensen met een dieet zoals, suikervrij, zoutloos, glutenvrij e.d. omdat je zelf kunt bepalen wat je er wel of niet in stopt.

Deel dit recept

Ingrediënten 1 persoon
- 100 gram gele mosterdzaadjes (of gedeeltelijk geel en bruin, bijvoorbeeld 50/50 of 75/25)
- 100 ml witte wijnazijn
- 100 ml water (witte wijn of bier kan ook)
- 50 gram (riet)suiker
- eventueel op smaak brengen met peper en zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Keukenmachine, staafmixer, blender of een vijzel.

Bereidingswijze

- Meng het mosterdzaad met de vloeistof en de suiker en laat het een nacht in een gesloten pot in de koelkast weken.
- Giet het mosterdzaad met de vloeistof in een keukenmachine en voeg peper en zout naar smaak toe.
- Draai de machine enkele minuten. Voor grove mosterd korter en voor fijne mosterd langer laten draaien. Kijk zelf even hoe fijn/grof je de mosterd wilt hebben.
- Schep de mosterd in een pot en draai de deksel er op. Zet deze tot gebruik in de koelkast. De mosterd wordt mettertijd lekkerder. (Ik had nog een mosterdpot staan, die heb ik afgedekt met keukenfolie, deksel erop en in de koelkast gezet.)

Serveertip

Je kunt ook meerdere kleine potjes maken, altijd leuk voor een cadeautje :)

Laatste reacties

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 12-03-2021

Ja echt hè Ger. Gewoon omdat het kan ;) Bedankt voor je reactie en groetjes van Wilmie _O_

ger1958 avatar
ger1958 12-03-2021

Lijkt me leuk om eens te proberen. 😁

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 12-03-2021

Dag Cecile, nee ik heb ook nooit geweten dat het zo simpel was. Ik moet zeggen deze me goed bevalt. De volgende keer wil ik ook nog andere variaties uitproberen. Bedankt voor je reactie en succes met het maken van de mosterd. Groetjes van Wilmie _O_

Cecileg avatar
Cecileg 12-03-2021

Dat ga ik proberen Wilmie! Nooit bij nagedacht dat ik mosterd ook zelf kan maken. Lieve groet Cecile

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten