1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

  • Nederlands, Saus/dressing
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 12-03-2021

Ingrediënten 1 personen


- 100 gram gele mosterdzaadjes (of gedeeltelijk geel en bruin, bijvoorbeeld 50/50 of 75/25)
- 100 ml witte wijnazijn
- 100 ml water (witte wijn of bier kan ook)
- 50 gram (riet)suiker
- eventueel op smaak brengen met peper en zout


Verder heb je nodig


Keukenmachine, staafmixer, blender of een vijzel.


DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept
DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept
DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept
DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept
DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept
DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept
DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept
DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept
DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept
DIY: Zelf mosterd maken: basisrecept

Basis: geel mosterdzaad, witte wijnazijn en water. meestal op smaak gebracht met een beetje suiker en peper/zout.

Bruin mosterdzaad is pittiger en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld Dyon mosterd. Soms wordt ook een combinatie van beide soorten gebruikt. Als je geen bruine mosterdzaadjes hebt kun je de mosterd ook pittig maken met chilipeper.
Soms wordt er ook kurkuma gebruikt om een mooie gele kleur te krijgen.
Verder kunnen er allerlei zoete variaties bedacht worden, bijvoorbeeld door toevoeging van honing, "gewone" suiker, rietsuiker, palmsuiker of andere zoetstof.
Vaak worden er ook kruiden aan toegevoegd zoals: dille, gemberpoeder, korianderpoeder, kaneel, knoflook, cayennepeper, paprikapoeder, komijn, kerrie, rozemarijn, tijm, mierikswortel en zo kun je zelf je eigen mosterd op smaak brengen.
Ook kan de witte wijnazijn worden vervangen door bijvoorbeeld appelazijn, balsamico azijn, dragonazijn of andere "smaakjes" azijnen. Soms wordt er soms (droge witte) wijn toegevoegd of zelfs (wit)bier.
Je kunt de mosterd meteen proeven (en eten), maar het beste is om er een of twee weken mee te wachten. De smaak wordt beter als je hem een tijdje laat staan.

TIP: Zelf mosterd maken is een simpel karweitje en het is erg fijn voor mensen met een dieet zoals, suikervrij, zoutloos, glutenvrij e.d. omdat je zelf kunt bepalen wat je er wel of niet in stopt.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Meng het mosterdzaad met de vloeistof en de suiker en laat het een nacht in een gesloten pot in de koelkast weken.
- Giet het mosterdzaad met de vloeistof in een keukenmachine en voeg peper en zout naar smaak toe.
- Draai de machine enkele minuten. Voor grove mosterd korter en voor fijne mosterd langer laten draaien. Kijk zelf even hoe fijn/grof je de mosterd wilt hebben.
- Schep de mosterd in een pot en draai de deksel er op. Zet deze tot gebruik in de koelkast. De mosterd wordt mettertijd lekkerder. (Ik had nog een mosterdpot staan, die heb ik afgedekt met keukenfolie, deksel erop en in de koelkast gezet.)

Serveertip

Je kunt ook meerdere kleine potjes maken, altijd leuk voor een cadeautje



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse


Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top