Pörkölt Halakkal (stoofpotje met vis)

  • Hongaars, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 07-03-2021

Op mijn reizen door Hongarije en Transylvanië kom ik natuurlijk wel eens een traditionele Pörkölt tegen. Soms bij mensen thuis, soms in een restaurant. Soms maak ik de Pörkölt traditioneel, soms varieer ik er op los, zoals in dit recept.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
250 gram zalmfilet met huid
150 gram kabeljauwfilet
een flinke ui
3 tenen knoflook
een aubergine
een rode en een gele paprika
3 rijpe trostomaten
6 flinke champignons
1 kleine winterpeen
ca. 3 ons biologische kruimige aardappelen
30 gram boter
versgemalen peper en zout
een stukje verse peper van ca. 3cm
een theelepel kurkuma
een takje tijm en een takje rozemarijn
Droge witte wijn
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Braadpan, snijplank, keukenmes, fileermes.
Gebruik een niet te grote gietijzeren braadpan, voor genoemde hoeveelheden een pan van ca. tweeënhalve liter.

Bereidingswijze

- Voorbereiding -
Snijd de ontdooide zalmfilets en de kabeljauwfilet in stukken van ca. 3 cm.
Pel de ui en snijd deze in dunne halve ringen, snijd de peen in dunne plakjes.
Schob de ongeschilde biologische aardappelen onder de kraan schoon en snijd ze in grote stukken.
Snijd de aubergine in grote blokken, ontdoe de paprika's van de zaadlijsten en snijd ze in grote vierkante stukken. Borstel de champignons schoon en snijd ze in grote stukken. Snijd de tomaten fijn.
Snijd de verse peper en fijn, snijd de knoflook grof.
Strooi het zout en de versgemalen peper over de vis.

- En nu lekker stoven -
Smelt en de boter in een kleine braadpan en wacht tot deze uitgebruist is.
Bak de visblokjes lichtbruin.
Voeg de knoflook en de uiringen toe en verhit deze samen met de vis tot de uiringen slap worden.
Voeg de paprika, de aubergine, de peen, de aardappelen, de tomaten en de verse peper toe.
Voeg een theelepel kurkuma toe.
Als het geheel goed verhit is afblussen met een glas witte wijn.
Voeg de takjes tijm en rozemarijn toe en schep het geheel voorzichtig door elkaar.
Laat het stoofpotje onder het deksel op een laag vuur een half uur pruttelen.
Neem de takjes tijm en rozemarijn uit de pan en schep het geheel nog even door.

Serveertip

Serveer het stoofpotje met een droge witte wijn. Een verse baguette erbij is heerlijk.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten