Provençaalse groentequiche

  • Mediterraan, Vegetarisch
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 05-03-2021
  • Provençaalse groentequiche

    Provençaalse groentequiche

    Provençaalse groentequiche

  • Provençaalse groentequiche

    Provençaalse groentequiche

    Provençaalse groentequiche

  • Provençaalse groentequiche

    Provençaalse groentequiche

    Provençaalse groentequiche

  • Provençaalse groentequiche

    Provençaalse groentequiche

    Provençaalse groentequiche

Een goudbruine vega quiche tjokvol groenten zoals aubergine, courgette, zongedroogde tomaatjes,olijven, én, niet te vergeten: Provençaalse kruiden!

Ik maakte deze quiche minder zwaar dan een "normale" quiche door dus veel groenten te gebruiken, én door crème fraîche en kaas te vervangen door cottage cheese. Eventueel kun je de light versie kopen om nog wat calorieën te besparen.

https://chivanne.nl/provencaalse-groentequiche/

Deel dit recept

Ingrediënten 3 personen
6 – 7 plakjes hartig taartdeeg (pak 450 gram, vriezer) of 1 rol koelvers taartdeeg

200 ml cottage cheese

1 aubergine

1 courgette

1 rode ui

1 bakje verse zongedroogde tomaatjes (120 gram) of ½ pot semi-zongedroogde tomaten (AH)

1/2 potje groene olijven uit pot

3 eieren maat L of 4 eieren maat M op kamertemperatuur

2 teentjes knoflook

2 theelepels gedroogde Provençaalse kruiden

handjevol verse basilicum

2eetlepels pijnboompitten

peper en zout

bakspray voor de quichevorm of wat olie op een keukenrolpapiertje/kwastje.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
quichevorm van 24 – 26 cm (rond of rechtshoekig) met losse bodem.

optioneel: een bakblik van dat formaat. Bekleed hem dan met bakpapier.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor naar 175 graden hete lucht. Haal de plakjes taartdeeg uit de verpakking en laat ze los van elkaar, ontdooien met het velletje er nog aan.

Was de aubergine en courgette, snijd ze in kleine blokjes van een halve centimeter. Snipper de ui, snijd hem in de lengte doormidden en maak er dunne, halve boogjes van.

Vang 3 – 4 eetlepels van de zongedroogde tomaten op en verhit deze olie in een koekenpan of hapjespan. Bak de groenten in 5 minuten zacht en lichtbruin. Snijd in de tussentijd de knoflook in kleine stukjes en voeg na 3 minuten ongeveer toe aan de groenten. Zet het vuur uit als ze klaar zijn.

Breek de eieren boven een grote kom en roer ze met een garde los. Voeg de cottage cheese, peper en zout en 2 eetlepels Provençaalse kruiden toe. Snijd de olijven doormidden en voeg toe aan de kom. Voeg hieraan ook de helft van de tomaten toe, deze kun je eventueel kleiner snijden. De andere helft gaat op de taart.

Vet de quichevorm in en bekleed de quichevorm met de plakjes bladerdeeg. Laat ze iets over de rand hangen. Snijd en scheur wat om te zorgen dat de vorm helemaal bedekt is. Prik gaatjes in het deeg.

Breng de groenten op smaak met peper en zout, roer door en meng vervolgens door het eimengsel. Giet over in de quichevorm en verdeel goed, ook in de hoeken. Leg de laatste tomaatjes erop en druk een beetje in de vulling. Snijd vervolgens met een mes langs de rand, om het overhangende deeg af te snijden.

Bak de quiche 40 – 45. Kijk na 15 minuten even hoe hij gaat, als de tomaatjes wat geblakerd raken kun je er losjes een velletje aluminiumfolie overheen draperen. Na 25 minuten haal je hem uit de oven en strooi je er 2 eetlepels pijnboompitten overheen en bak je hem de laatste 15 minuten zonder aluminiumfolie.

Laat de quiche even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Bestrooi ten slotte met wat verse basilicumblaadjes.

Serveertip

Lekker met een gemengde salade.

Je kunt hem een dag van tevoren maken en afgedekt met aluminiumfolie in de koelkast bewaren. Zet hem de volgende dag koud, met aluminiumfolie, in de oven en verwarm deze naar 160 graden hetelucht voor ongeveer 20 minuten.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten