Injera

  • Afrikaans, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 28-07-1999

Bij deze mijn langbeloofde recepten. Injera wordt gegeten in Eritrea en Ethiopie.Het is een soort gefermenteerde pannenkoek. Het wordt gegeten met saus (wot). Het is erg bewerkelijk, maar de moeite waard. De eerste keer kun je het beter eerst met minder bloem proberen te maken, het mislukt in het begin nog wel eens.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
500 gram bloem
500 gram zelfrijzend bakmeel
2 zakjes gedroogde gist
lauw water
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 584,93 kcal
Koolhydraten 119,17 g
Eiwitten 20,20 g
Vetten 1,97 g
Benodigdheden
een schone koekenpan (er mag geen vlees in gebraden zijn)
garde
2 theedoeken

Bereidingswijze

Rooster de bloem in de koekenpan licht, tot ze begint te geuren. Vermeng ondertussen het zelfrijzend bakmeel met de zakjes gist.
Meng de beide bloemsoorten. Voeg lauw water toe en roer met de garde tot een beslag ontstaat. Het beslag moet de dikte hebben van pannenkoeken beslag. Bedek het beslag en laat het twee dagen fermenteren.
Giet het water eraf en voeg weer vers warm water toe. Laat het beslag nu een uurtje staan.
Verhit de koekenpan zonder olie of boter. Als de pan heet is giet je een kop beslag in de pan. Er komen nu allemaal gaatjes in de pannenkoek. Wacht tot de bovenkant droog is en doe er dan een deksel op. Na 1 minuut komt de rand los, nu is de injera klaar. Laat ze uitdampen op een theedoek, anders worden ze plakkerig.
Als de injera geen gaatjes heeft (zoals een spons) kun je ze niet eten. De eerste 2 kunnen mislukken omdat de temperatuur van de pan te warm of te koud is. Dit is een kwestie van uitproberen. Wanhoop niet, ik heb zelf al heel wat mislukte injera's gehad voor het me echt lukte. En bij mij mislukt de eerste nog steeds altijd!!!

Serveertip

Leg 1 injera op een bord en schep er saus op met wat salade. Je eet met stukjes van een andere injera met je rechterhand, wat saus en salade.

Laatste reacties

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 19-09-2020

Ok, suc6!

mobiel_1368008565 avatar
mobiel_1368008565 18-09-2020

Wie er gefermenteerde pannenkoeken wil eten? Ik, o.a. En een heleboel mensen uit Eritrea neem ik aan. Rottend is wat anders dan gefermenteerd. Ik heb het recept geprobeerd en het is een absolute aanrader. Ik drink ik trouwens ook gefermenteerde druiven. Zo raar is dat niet hoor.

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 27-06-2020

Beste Olekike, ik denk niet dat je nog antwoord gaat krijgen aangezien het een recept uit 1999 is. En wie wil er nu gefermenteerde,lees rotte, pannenkoeken eten?

olekike avatar
olekike 27-06-2020

nog een vraag. u schrijft: "Giet het water eraf en voeg weer vers warm water toe. Laat het beslag nu een uurtje staan." Waarom doet u dat?

olekike avatar
olekike 27-06-2020

hallo. u schrijft: "Als de injera geen gaatjes heeft (zoals een spons) kun je ze niet eten." Waarom is dat?

Vlenterie avatar
Vlenterie 07-10-2013

Hoi! Dit recept ga ik proberen te maken. Ik vroeg me af of je ook weet wat hierbij wordt gegeten? Een hele tijd terug heb ik dit met Zigni (pittig stoofvlees) in een Ethiopisch restaurant gegeten, hier werden allerlei smeerseltjes op de injera bij geserveerd, maar heb geen idee meer wat allemaal. Jij misschien wel?

mienies avatar
mienies 11-07-2002

ik ben dol op de afrikaans/athiopische keuken,ga het zeker eens proberen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten