
VOOR DE STAMPPOT
1,5 kilo kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden( 600 gram geschilde aardappelen)
125-150 milliliter Melk ( 50 ml en wat blancheer vocht)
flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
flinke snuf nootmuskaat
75 gram geraspte kaas( 35 gram)
klontje roomboter optioneel
1 stronk paksoi fijngesneden
VOOR DE KROKANTE INDISCHE GEKRUIDE SPEKJES
3 stuks verse speklappen in reepjes gesneden ( 2 stuks)
beetje bloem
snuf vers gemalen zwarte peper en zout
3 sjalotjes gesnipperd ( 2 sjalotjes )
3 teentjes knoflook fijngehakt ( 2 teentjes)
3 centimeter verse gember geschild en geraspt ( 2 cm)
1/2 eetlepel sambal badjak ( b-tje minder)
2 eetlepels chilisaus ( 1 el)
1 eetlepel sojasaus (1/2 el)
seroendeng optioneel( gefrituurde uitjes)
rode peper optioneel
3 eetlepels ketjap manis ( 2 el)
Snijplank, mes, pan voor de spekjes, pan voor de aardappelen en een pureestamper.
In het recept gaat de gesneden en gewassen paksoi rauw door de stamppot.Ik wist, dat ik mijn lief daar niet zo'n plezier mee zou doen en heb daarom de hardere wittige paksoi reepjes ongeveer 2 minuten geblancheerd en op het laatst nog even het groen erbij. Het blancheerwater heeft smaak en daarom heb ik dit opgevangen en er de aardappelen met een kubusje in gaar gekookt. Echt een heerlijke combinatie met de Indische spekjes met de garnering van de gefrituurde uitjes en wat ringetjes rode peper. Ik maakte het gerecht voor 2 personen en nam de hele paksoi en 600 gram geschilde aardappelen. Wat betreft de andere toevoegingen heb ik mijn eigen mix gemaakt uit de losse pols
Tussen de ( ) staan mijn aanpassingen.
Start met het blancheren van de paksoi , giet deze af en vang het kookvocht op. Kook de kruimige aardappelen in het blancheervocht met een kubusje maggi gaar.
Maak , terwijl de aardappels koken de krokante spekjes klaar.
Roer de spekreepjes door wat bloem en peper en zout.
Verwarm wat olie met een klein klontje roomboter en bak al omscheppend de spekjes krokant en gaar. Haal ze uit de pan en zet ze opzij en laat ze even uitdruppen.
Fruit in het overgebleven vet de sjalot, knoflook en de geraspte gember even aan. Roer alle ingrediënten( ketjap, sambal, sojasaus, Chilisaus) voor de spekjes door elkaar en voeg dit toe en laat 1-2 minuutjes meebakken. Hup de spekjes erbij en klaar.
Ondertussen zijn de aardappelen gaar , giet ze af en stamp ze tot een mooie puree met melk, boter, een beetje nootmuskaat , peper , en eventueel zout.
Roer de geraspte kaas en dan de paksoi erdoor.
Serveer de stamppot op voorverwarmde borden met de helft van de krokante Indische spekjes erop. Top af met gefrituurde uitjes en wat ringetjes verse rode peper.
Liever zoet pittige spekjes voeg een beetje basterdsuiker toe. De krokant pittige spekjes zijn ook heerlijk op hutspot , andijvie stamppot etc
Familie over de kook. Recept aangepast naar 2 personen en de bereidingswijze wat veranderd. Eigen tekst en foto's