1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Stamppot
  5. Paksoi stamppot
  6. Paksoi stamppot met krokant, pittige Indisch gekruide spekjes.......

Paksoi stamppot met krokant, pittige Indisch gekruide spekjes.......

  • Indisch, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 01-03-2021

Ingrediënten 4 personen


VOOR DE STAMPPOT

1,5 kilo kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden( 600 gram geschilde aardappelen)
125-150 milliliter Melk ( 50 ml en wat blancheer vocht)
flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
flinke snuf nootmuskaat
75 gram geraspte kaas( 35 gram)
klontje roomboter optioneel
1 stronk paksoi fijngesneden

VOOR DE KROKANTE INDISCHE GEKRUIDE SPEKJES

3 stuks verse speklappen in reepjes gesneden ( 2 stuks)
beetje bloem
snuf vers gemalen zwarte peper en zout
3 sjalotjes gesnipperd ( 2 sjalotjes )
3 teentjes knoflook fijngehakt ( 2 teentjes)
3 centimeter verse gember geschild en geraspt ( 2 cm)
1/2 eetlepel sambal badjak ( b-tje minder)
2 eetlepels chilisaus ( 1 el)
1 eetlepel sojasaus (1/2 el)
seroendeng optioneel( gefrituurde uitjes)
rode peper optioneel
3 eetlepels ketjap manis ( 2 el)


Verder heb je nodig


Snijplank, mes, pan voor de spekjes, pan voor de aardappelen en een pureestamper.


Paksoi stamppot met krokant, pittige Indisch gekruide spekjes.......
Paksoi stamppot met krokant, pittige  Indisch gekruide spekjes.......
Paksoi stamppot met krokant, pittige Indisch gekruide spekjes.......
Paksoi stamppot met krokant, pittige  Indisch gekruide spekjes.......
Paksoi stamppot met krokant, pittige Indisch gekruide spekjes.......

Blancheren van de paksoi...

Blancheren van de paksoi...
Paksoi stamppot met krokant, pittige Indisch gekruide spekjes.......
Paksoi stamppot met krokant, pittige  Indisch gekruide spekjes.......
Paksoi stamppot met krokant, pittige Indisch gekruide spekjes.......
Paksoi stamppot met krokant, pittige  Indisch gekruide spekjes.......
Paksoi stamppot met krokant, pittige Indisch gekruide spekjes.......
Paksoi stamppot met krokant, pittige  Indisch gekruide spekjes.......
Paksoi stamppot met krokant, pittige Indisch gekruide spekjes.......
Paksoi stamppot met krokant, pittige  Indisch gekruide spekjes.......
Paksoi stamppot met krokant, pittige Indisch gekruide spekjes.......
Paksoi stamppot met krokant, pittige  Indisch gekruide spekjes.......
Paksoi stamppot met krokant, pittige Indisch gekruide spekjes.......

Alle ingrediënten voor de krokante pittige Indische spekjes

Alle ingrediënten voor de krokante pittige Indische spekjes
Paksoi stamppot met krokant, pittige Indisch gekruide spekjes.......

Alle ingrediënten voor de paksoi stamppot

Alle ingrediënten voor de paksoi stamppot

In het recept gaat de gesneden en gewassen paksoi rauw door de stamppot.Ik wist, dat ik mijn lief daar niet zo'n plezier mee zou doen en heb daarom de hardere wittige  paksoi reepjes ongeveer 2 minuten geblancheerd en op het laatst nog even het groen erbij. Het blancheerwater heeft smaak en daarom heb ik dit opgevangen en er de aardappelen met een kubusje in gaar gekookt. Echt een heerlijke combinatie met de Indische spekjes met de  garnering van  de gefrituurde uitjes en wat ringetjes rode peper. Ik maakte het gerecht voor 2 personen en nam de hele paksoi en 600 gram geschilde aardappelen. Wat betreft de andere toevoegingen heb ik mijn eigen mix gemaakt uit de losse pols

Tussen de (   ) staan mijn aanpassingen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Start met het blancheren van de paksoi , giet deze af en vang het kookvocht op. Kook de kruimige aardappelen in het blancheervocht met een kubusje maggi gaar.

Maak , terwijl de aardappels koken de krokante spekjes klaar.

Roer de spekreepjes door wat bloem en peper en zout.
Verwarm wat olie met een klein klontje roomboter en bak al omscheppend de spekjes krokant en gaar. Haal ze uit de pan en zet ze opzij en laat ze even uitdruppen.

Fruit in het overgebleven vet de sjalot, knoflook en de geraspte gember even aan. Roer alle ingrediënten( ketjap, sambal, sojasaus, Chilisaus) voor de spekjes door elkaar en voeg dit toe en laat 1-2 minuutjes meebakken. Hup de spekjes erbij en klaar.

Ondertussen zijn de aardappelen gaar , giet ze af en stamp ze tot een mooie puree met melk, boter, een beetje nootmuskaat , peper , en eventueel zout.

Roer de geraspte kaas en dan de paksoi erdoor.

Serveer de stamppot op voorverwarmde borden met de helft van de krokante Indische spekjes erop. Top af met gefrituurde uitjes en wat ringetjes verse rode peper.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Liever zoet pittige spekjes voeg een beetje basterdsuiker toe. De krokant pittige spekjes zijn ook heerlijk op hutspot , andijvie stamppot etc

Bron

Familie over de kook. Recept aangepast naar 2 personen en de bereidingswijze wat veranderd. Eigen tekst en foto's



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Keukensloofje47


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Keukensloofje47
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top