1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. haringkroket

haringkroket

  • Nederlands, Borrelhapje
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 28-02-2021

Ingrediënten 2 personen


boter
bloem
vierkant bouillonblokje
2 haringen met uitjes
haringbouillon
witte peper
2 blaadjes gelatine
zeezout
ui
gedroogde zontomaatjes
koriander
mosterd


Verder heb je nodig


Pan (2)
houten lepel
vork
bord
ijslepel evt ( om ze allemaal even groot te krijgen)
voorpret


Ik kocht  bij Jumbo 2 haringen voor  50 cent en aarzelde  geen moment  om ermee te  gaan experimenteren in het kader van `ik ben tegen verspilling`.
Het moest  wel meteen op de  datum verwerkt  worden en is juist leuk .
Zoals ik altijd doe kieperde ik wel weer  alles  op gevoel bij  elkaar zonder  af te  wegen. Wie  het  na  wil maken kan een basisrecept zoeken van kroketten, het enige  verschil zijn de  ingrediënten.














 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Pannetje water opzetten met bouillonblokje er in en zodra het kookt de 2 haringen met gesnipperde ui meekoken voor ongeveer 10 minuten.
Af laten koelen.
De gekookte haringen uit de bouillon vissen uit elkaar halen zodat het pulled haring wordt.
Zontomaatje heel fijn snijden.
De salpicon maken zoals in basisrecepten wordt aangegeven met de bouillon van de gekookte haringen en schep met de zeef ook de uitjes mee als ze niet vanzelf in de ragout springen!
Laat al roerend maar lekker garen.
Vervolgens roer je de pulled haring , fijngesneden zontomaatjes , meegeleverde haringuitjes er doorheen en ga je proeven of het hoger op smaak moet, je mag iets overdrijven want de smaak gaat na het bakken iets achteruit zoals bij elke kroket.
Ik deed er flink wat witte peper in, een lepeltje mosterd, zeezout en wat koriander.
Proeven proeven proeven!
Als je tevreden bent roer je ( van het vuur af) de geweekte gelatine erdoor en stort de ragout op een bord om een nacht op te laten stijven.
Ik was om 5 uur klaar dus nam lekker een wit wijntje en dacht..morgen weer een dag!

De volgende dag ga je kroketten vormen en wentel je ze eerst door de bloem, dan ei, dan paneermeel, en dat nogmaals.. zonder bloembad.
Laat ze nog even met rust in de koelkast en ga daarna zeker niet meer rommelen om ze nog mooier te krijgen, dan mislukken ze tijdens het frituren!
Daarna kunnen ze gebakken worden zoals het basisrecept vertelt.

Mocht je het zelf niet lekker vinden, bak ze dan toch en presenteer het aan de buren!
Vraag hen wel of ze zelf bier of wijn in huis hebben, vis moet nu eenmaal zwemmen..

Een kroket gevuld met haring
is een ware openbaring



Serveertip

Lekker met uiyonaise,mosterd, tomatenketchup..

Uiyonaise maken?
Rasp een stukje sappige ui en roer dat door de mayo, evt peper er bij..lekker hoor



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kieperkokkie


Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kieperkokkie
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top