1. Home
  2. Recepten
  3. Italiaanse keuken
  4. 10 van mijn lekkerste Pastasauzen

10 van mijn lekkerste Pastasauzen

  • Italiaans, Saus/dressing
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 27-02-2021

Ingrediënten 4 personen


Zie voor de ingrediënten bij de de bereidingswijze van de diverse soorten sauzen


Verder heb je nodig


Pannen, wok, hapjespan, koekenpan etc.


Eén van de lekkerste van mijn 10 pastasauzen
Eén van de lekkerste van mijn 10 pastasauzen

Hieronder vind je 10 van mijn lekkerste zelfgemaakte pastasauzen. De ingrediënten en de beschrijvingen staan onder elkaar. De sauzen zijn ook weer terug te vinden in mijn kookboek "Pasta en rijstgerechten" met de soorten pasta die ik erbij gegeven heb.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

10 van mijn lekkerste Pastasauzen

1.Tomatenroomsaus met ham en gerookte zalm
1 sjalotje, gesnipperd - 1 eetl olijfolie - 1 glas witte wijn - 200 gr ham blokjes €" 1 blik tomatenblokjes (400 ml), 125 ml slagroom - 100 gr gerookte zalm, in stukjes - 2 eetl gehakte peterselie

Verhit olie in een pan. Bak het sjalotje glazig. Voeg de witte wijn toe. Laat inkoken tot je plm. 1 eetl over hebt. Voeg dan slagroom en tomatenblokjes toe. Laat inkoken tot de saus dikker wordt. Voeg de ham-blokjes toe. Vlak voor opdienen zalm en peterselie toevoegen..

2. Pastasaus met kip à la Romana
400 gr kipfilet, in reepjes - 2 eetl olijfolie of olie van de gedroogde tomaten - 75 gr Parmaham, in reepjes - 3 blaadjes salie of 2 theel gedr salie - zout, peper - 250 gr champignons, in plakjes- 4 gedroogde tomaten, uitgelekt, in smalle reepjes - 1/8 liter Marsala wijn (keukenflesje) €" 1 kippenbouillontablet - 200 ml kookroom -1 eetl gehakte peterselie.

Verhit de olie in de pan. Bak kip in gedeelten lichtbruin. Haal de kip uit de pan. Bak in de overgebleven olie de champignons lichtbruin. Voeg de reepjes Parmaham toe en bak deze even mee. Doe de gedroogde tomaten erbij. Blus af met de marsala. Laat even inkoken tot de wijn zo goed als verdwenen is. Voeg de room toe en laat dit wat inkoken. Kruid de saus met het verkruimelde bouillontablet. Voeg de kipstukjes toe en warm het geheel goed door. Roer de peterselie door de saus.

3.Tomatenroomsaus met champignons, ontbijtspek en wodka
100 gr ontbijtspek in kleine blokjes - 150 gr champignons in plakjes €" half rood pepertje (zonder zaad) - 1 ui (gesnipperd) - 1/2 ltr gezeefde tomaten - 3 el olijfolie - 2 borrelglaasjes wodka - 150 ml slagroom - 2 teentjes knoflook, gesnipperd - 2 theel paprikapoeder - peper - zout - 1 theel suiker - 2 eetl gehakte peterselie.

Olie verhitten. Ui, knoflook, ontbijtspek en rode peper zachtjes bakken tot ui glazig is. Gezeefde tomaten toevoegen. 10 minuten sudderen. (mag niet te veel inkoken).. Rode peper verwijderen. Room en paprikapoeder toevoegen. Alles nog 5 minuten pruttelen. Op smaak brengen met suiker, peper en zout. Wodka erbij, nog even sudderen. Peterselie toevoegen..

4. Ham-prei-roomsaus
200 gr achterham, in reepjes - 1 prei, gesnipperd - 75 gr roomkaas - 75 gr kruidenroomkaas - 200 ml slagroom - zout, peper - 1 theel Italiaanse kruiden - 1 eetl gehakte peterselie .

Slagroom in pannetje aan de kook brengen. Hierin roomkaas en kruidenkaas smelten. Ham en preireepjes erdoor roeren. Op smaak maken met peper, zout en Ital. kruiden. Vlak voor opdienen peterselie erdoor roeren.

5. Spinazie-boursin-saus met champignons en spekjes
1 sjalotje, gesnipperd - 2 teentjes knoflook, gesnipperd - 150 gr gerookte spekreepjes - 300 gr spinazie a la crème (ontdooid) - 1 klein pakje boursin of andere roomkaas met kruiden - 150 gr champignons (plakjes) - peper, zout - eventueel wat sambal voor de liefhebbers.
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan. Voeg de uisnippers toe en bak deze zachtjes mee tot glazig. Voeg de champignons erbij en bak deze mee tot ze goudbruin zijn. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Voeg de ontdooide spinazie en de roomkaas toe. Breng alles aan de kook en roer goed door elkaar. Maak op smaak met peper en zout.
6. Pastaroomsaus met paddenstoelen en katenspek
200 gr kastanjechampignons - 200 gr oesterzwammen - 100 gr shi-take - 6 sjalotjes, gesnipperd - 100 gr katenspek (dikke plak, in reepjes) - 2 teentjes knoflook, gesnipperd - 1/2 glas witte wijn - 1 eetl zonnebloemolie - 1/8 ltr crème fraîche - 1 eetl maïzena - 1/8 ltr zure room - zout, peper - 2 theel tijmblaadjes - 2 eetl fijngehakte peterselie.

Paddenstoelen schoonmaken. In reepjes snijden. Olie verhitten in een pan. Spek knapperig bakken. Ui en knoflook meebakken tot lichtbruin. Alles uit de pan nemen. Paddenstoelen in overgebleven vet op hoge warmtebron bakken tot alle vocht verdwenen is en paddenstoelen lichtbruin zijn. Ui, knoflook en katenspek weer toevoegen. Wijn erbij; even laten inkoken. Slagroom erbij en weer goed doorkoken. Maïzena vermengen met zure room en dit mengsel langzaam roeren toevoegen tot de saus zich bindt. De saus mag nu niet meer koken!! Op smaak maken met peper, zout en tijm.

7. Saus van groene asperges en verse zalm in wodka-tomaten-roomsaus
300 gr groene asperges, in stukken van 3 cm - 150 gr verse zalm in hele smalle plakjes - 2 eetl zonnebloemolie - 1 borrelglas wodka - 1 eetl tomatenpuree - 150 ml slagroom - paar druppels tabasco - scheutje worcestersaus - peper, zout - 2 flinke eetl gehakte dille

Verhit de olie in de wok. Bak de aspergestukjes op hoog vuur al omscheppend.
Kruiden met peper en zout. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee (plm. 2 - 3 minuten). Blus af met de wodka. Laat even inkoken. Voeg de slagroom toe. Laat paar minuten inkoken tot alles wat dikker wordt. Doe de zalm erbij. Laat dit op laag vuur kort (plm. 2 minuten) garen in de saus.. Niet veel langer want dan wordt de zalm droog ! Maak de saus op smaak met peper, zout, tabasco, worcestersaus en dille.

8. Kip-champignonsaus met roomkaas
350 gr kipfilet in blokjes - 250 gr champignons, plakjes - kleine ui, gesnipperd -
2 eetl olie - zout, peper - 100 ml witte wijn of kippenbouillon - 200 gr roomkaas - 2 eetl fijn gehakte peterselie.

Verhit de olie in de koekenpan. Bak hierin de kipstukjes snel rondom gaar en bruin. Haal de kip uit de pan. Bak in het overgebleven vet de champignons en uisnippers. Bak deze zolang tot het vocht van de champignons is verdwenen.(De champignons hoeven niet echt bruin te worden!). Blus af met wijn of bouillon. Laat inkoken tot nog plm. 1 eetlepel over is. Doe de kipstukjes weer in de pan. Leg de roomkaas op de kipstukjes en laat deze op een lage warmtebron rustig smelten. Voeg de peterselie toe.

9. Pestoroomsaus met spekjes en pijnboompitten
200 gr magere spekreepjes - 2 teentjes knoflook, gehakt - borrelglas witte wijn - 150 ml slagroom - 2 eetl basilicumpesto - 2 eetl geroosterde pijnboompitten.

Bak de spekreepjes in een droge koekenpan bruin en knapperig. Bak de knoflook even mee. Blus af met wijn. Laat wat inkoken. Voeg room toe en laat inkoken tot sus dikker wordt. Roer pesto en grootste deel pijnboompitten erdoor.

10. Romige pastasaus met paddenstoelen en gedroogde tomaatjes
400 gr gemengde paddenstoelen, in stukken - 6 gedr tomaten op olie, uitgelekt, kleine stukjes - 1 sjalotje, gesnipperd - 1 teentje knoflook, gesnipperd - 2 eetl olijfolie - 1 theel bloem - 1/8 ltr droge witte wijn of bouillon - 1 theel suiker - 2 theel gedroogde tijm - 1 laurierblad - 2 theel gedr, oregano - 1 eetl tomatenpuree - 2 theel paprikapoeder mild -
peper, zout - 200 ml crème fraîche - paar druppels tabasco

Olie in wok verhitten. Paddenstoelen op hoog vuur bakken tot het vocht is verdwenen.
Sjalot-snippers en knoflook even meebakken tot glazig. Tijm, oregano en laurierblad toevoegen en alles nogmaals goed doorroeren. Tomatenpuree en stukjes gedroogde tomaten toevoegen en meebakken. Bloem erdoor roeren. Afblussen met witte wijn of bouillon. Op hoog vuur inkoken en dan de crème fraîche erdoor roeren. Op smaak maken met wat suiker, peper, zout en paar druppels tabasco.

Serveertip

Allemaal snel klaar en lekker met een salade.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top