
Onderstaande hoeveelheden zijn goed voor 3 liter soep = 24 soeplepels
200 gram Boerenkool
300 gram Aardappel
100 gram Spekreepjes, de gerookte!
200 gram Rookworst
40 gram Winterwortel
50 gram Prei
40 gram Bleekselderij (= 1 stengel)
2 theelepels Paprikapoeder, gerookt, zoet
1 eetlepel Mosterd Dyon
2 teentjes knoflook
2 soeplepels geweekte en gekookte grote witte bonen
1 runderbouillonblokje
1 groentebouillonblokje
1 laurierblaadje
1 rode peper (ongeveer 1/3)
Witte peper
Grote soeppan
Staafmixer
Boerenkool...brrrrr
Járen gedacht dat ik dát écht niet lekker vond... Wijsheid komt met de jaren zeggen ze... dus nu op mijn 55ste dacht ik....láát ik het eens proberen. Zoek recepten op en niet direct met een oordeel klaar staan bij de aanblik van het plaatje bij de Caldo Verde Soup, Pippi. Nou! Ik ben verkocht hoor.
Uiteraard kan ik mij niet letterlijk aan een recept houden wánt ik had nog een zak witte bonen en wat wortels, geen chorizo worst maar wél rookworst. Dit is het dus geworden: Portugese Caldo Verde op zn Pippi's.
8-10 uur vantevoren de Witte Bonen weken en gaar koken volgens aanwijzing op verpakking, laat ze afkoelen in het water anders drogen ze uit en laten de velletjes los.
Aardappel schillen en in kleine stukjes snijden
Wortel schillen en snijden (in 4-en of plakjes)
Prei, Knoflook, Rode Peper, en Bleekselderij ook in kleine stukjes
Snij de rookworst in de lengte door en daarna in plakjes
In de droge soeppan:
*Prei, Bleekselderij, Spekblokjes, Knoflook, wat witte peper en Paprikapoeder minuut of 5 even roerbakken
*Gebruik daarna het Bonen- water om erbij te doen, voeg de aardappelblokjes en laurierblaadje toe en kook het tot de aardappelblokjes gaar zijn en zet dan de staafmixer erop, tot het prut is.(Ik was vergeten het laurierblaadje eruit te vissen...maar dát kan dus geen kwaad)
*Vul de pan bij met ca 2 liter water, de bouillonblokjes, rode pepers, mosterd, rookworst, worteltjes en de boerenkool.
*Wanneer de boerenkool de gewenste gaarheid heeft de witte bonen mét kookvocht als laatste toevoegen.
Wil je de soep wat dikker hebben, neem dan een grotere hoeveelheid aardappels of maizena.
Ik zou er een broodje rookworst bij serveren óf een boterham met Zeeuws spek.