Eenvoudige erwtensoep met karbonade en spek uit de slowcooker
- Nederlands, Soep
- 10-20 min.
Ik was altijd vooraf de karbonades in verband met botsplinters. Ook doe ik eerst het vlees in de slowcooker en als het na een uurtje gaar ishaalik het vlees eruit, zeef de bouillon en ga dan pas verder met de erwtensoep. Ik vind het echt vervelend als er stukjes bot in de soep zitten. Wie dat niet erg vindt, kan ook alles tegelijk in de slowcooker doen.De soep is dan eerder klaar.
Toen ik erwtensoep nog gewoon in een pan maakte moest ik regelmatig roeren en vooral goed opletten dat de soep niet aanbrandde. Sinds ik een slowcooker heb maak ik de erwtensoep daarin. Zo gemakkelijk. Geen omkijken naar. 's Morgens alles in de pan en 's avonds, maar liever de volgende dag gegeten.
Ingrediënten 4 recipe.people
500 gram spliterwten, gewassen2 flinke schouderkarbonades
Stukje zuurkoolspek
1 flinke winterpeen, geschild, in stukjes
2 stengels prei, schoongemaakt in ringen
500 gram knolselderij, schoongemaakt in blokjes
Zakje bladselderij (40 gram), klein gesneden
1 1/2 liter water
3 vleesbouillontabletten
1 rookworst
Peper, zout
Eventueel wat maggi aroma
Benodigdheden
slowcookerBereidingswijze
Was de schouderkarbonades (doe ik in verband met losse stukjes bot) en doe de karbonades met het spek en 1 ½ liter water en de vleesbouillontabletten in de slow-cooker.
Zet de slow-cooker op low.
Haal de karbonades en het spek na plm. 1 ½ uur uit de slow-cooker.
Zeef de bouillon in verband met eventuele botsplinters.
Verwijder het bot en snij het vlees in kleine stukjes.
Het zuurkoolspek snij ik in plakjes, zet ik apart en gaat later op het roggebrood.
Doe het vlees, bouillon, spliterwten met alle gesneden groenten in de slow-cooker en zet de slow-cooker weer op low.
Na plm. 5 uur kun je de rookworst bij de erwtensoep doen.
Haal na 6 uur eerst de rookworst uit de soep en snij de worst in plakjes.
Breng de soep op smaak met peper en zout en eventueel een paar druppels maggi-aroma.
Vind je de soep te dik? Verdun de erwtensoep met wat water of bouillon.
Serveertip
De volgende dag is de soep nog lekkerder.
Lekker met roggebrook met plakjes gekookt zuukoolspek en een beetje mosterd.