Makkelijke Ewtensoep
- Nederlands, Soep
- 60-120 min.
Deze ewtensoep is in ongeveer 1,5 uur te maken en is super lekker
Ingrediënten 4 recipe.people
Ingrediënten:400 gram spliterwten
1 grote ui
1 prei
1 winterwortel
1/4 knolselderij
paar takjes bladselderij
150 gram gerookte spekblokjes
1 ambachtelijke rookworst
2 runderbouillon blokjes (1 blokje voor 500ml runderbouillon)
1,5 liter water.
Benodigdheden
Grote soeppan, koekenpan en staafmixerBereidingswijze
Spoel de spliterwten schoon in een zeef onder koud stromend water. Doe de spliterwten in de pan en voeg hier 1,5 liter water en de twee bouillonblokjes aan toe. Breng het geheel aan de kook en laat dit op een laag vuur ongeveer een uur zachtjes koken. Roer wel af een toe met een pollepel om aanbranden te voorkomen.
Snipper de ui grof, snij de prei in halve ringen, snij de winterwortel in de lengte in vieren en vervolgens in plakjes.
Maak de knolselderij schoon en snij deze in kleine blokjes. Snij de bladselderij fijn. Was alle gesneden groenten in een vergiet.
Neem een koekenpan en bak de spekblokjes op een middelhoog vuur tot ze mooi bruin zijn. Laat ze uitlekken in een zeef zodat het vet niet in de soep komt. Snij de rookworst in plakjes.
Na ongeveer een uur koken zullen de spliterwten bijna gaar zijn en uit elkaar gaan vallen. Haal nu de pan van het vuur en maak de soep met een behulp van de staafmixer mooi glad. Zet de pan weer terug op het vuur en voeg de gesneden soepgroenten toe en breng het geheel weer aan de kook. Zodra de soep weer kookt het vuur laag zetten en onder af en toe roeren ongeveer een half uur laten koken tot de groenten gaar zijn.
Voeg als laatste de gebakken spekjes en de plakjes rookworst toe aan de soep en laat deze een paar minuten mee koken. Proef de soep en breng indien gewenst verder op smaak met peper, zout, maggi.
Serveertip
Tip 1) Ik snij meestal een grotere hoeveelheid erwtensoepgroenten in een keer en vries die in porties in omdat je geen kwart knolselderij kan kopen. Op die manier heb ik genoeg voor vier keer dit recept.
Tip 2) Neem echt een goede ambachtelijke rookworst i.p.v. zo'n nep ding van Unox, dat geeft de soep echt een betere smaak en is zoveel lekkerder.