Gegrilde witte tonijn op een Aziatische salade met geroosterd brood.
- Aziatisch, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Aan dit heerlijke gerecht heb ik nogal wat veranderingen naar eigen smaak aangebracht. Ik had geen Japanse sojasaus, geen citroen , geen seroendeng ( man gruwt van kokos en ik ben al blij dat ik kokosmelk gebruiken kan :) sesamolie gebruikt en een restje taugé en wat gembersiroop toegevoegd .
Bovendien kon ik geen waterkers scoren en heb ik mijn toevlucht tot tuinkers genomen. Dit was al met al een voortreffelijke salade. De salade is op voorhand te maken, zodat alle smaken kunnen intrekken. Zo hoef je vlak voor opdienen alleen de tonijn te grillen en het brood te roosteren . Ideaal op een zondag :)
Ingrediënten 2 recipe.people
2 tonijn filets van 125-150 gram goed droog gedept125 gram sperziebonen schoon gemaakt 8 minuten in 1/4 bouillonblokje gekookt, koud gespoeld en gehalveerd.
75 gram winterpeen, julienne geschaafd of geraspt
1/2 rode peper zonder zaad in reepjes
1 bosui in ringetjes
1 el Japanse sojasaus( ik had met minder zout en geen Japanse)
2 el olie of roerbakolie( ik heb sesamolie gebruikt)
50 gram waterkers( tuinkers)
( restje taugé 75 gram)
2 el seroendeng ( gebakken uitjes)
VOOR DE DRESSING
rasp van een citroen( ik heb een limoen genomen)
het sap van de citroen( limoen)
11/2 el sojasaus
(1 el gembersiroop)
2 el olie of roerbakolie
Benodigdheden
Grillpan, zeef, saladekom, mandolineBereidingswijze
Wrijf de tonijnmoten in met de gekozen olie en de sojasaus en laat dit een tiental minuutjes intrekken.
Klop een dressing in een ruime saladekom van de rasp en het sap van de citroen (limoen) en voeg 1 1/2 el sojasaus en 1 1/2 el van de gekozen olie toe. Hier heb ik geproefd en dit zou manlief wat te zurig zijn :) en heb ik 1 el gembersiroop toegevoegd.
Voeg de gehalveerde sperziebonen, julienne wortelreepjes,( taugé) , de bosui en de rode peper toe.
Haal de grovere steeltjes van de waterkers( van de tuinkers is dit niet nodig )en voeg deze vlak voor serveren toe aan de salade.
Werk de salade door de dressing en zet apart.
Laat een grillpan goed heet worden en rooster de tonijnfilet in 6-8 minuten mooi bruin en van binnen nog rosé. Keer de tonijn pas als de geroosterde kant vanzelf van de ribbels loslaat. Verdeel de salade over twee borden, strooi de seroendeng ( gefrituurde uitjes of zwart sesamzaad ) erover en leg de tonijn erop.
Serveer met naan of noedels. Ik roosterde een snee zelfgebakken brood voor erbij.
Bron
Visgerechten.nl Eigen tekst, foto's en naar eigen smaak het een en ander aangepast
Serveertip
Serveer met wat naan, off noedels.