Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus

  • Belgisch, Feestmaaltijd
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 13-02-2021
  • Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus

    Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus

    Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus

Makkelijk en feestelijk lekker.  Sint-jakobsvruchten zijn een echte delicatesse. Kom uit je culinaire schelp en serveer ze deze keer met groenten en een blanke botersaus, gemaakt met hoeveboter.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
20 sint-jakobsschelpen
een klontje boter
peper en zout

Voor de fumet :

1 klein klontje boter
2 sjalotten
groen van prei
2 dl water
2 dl droge witte wijn
peper

Voor de groenten =
het wit van 2 preien
200 g champignons
1/2 citroen

Voor de botersaus :

1 sjalot
een klein klontje boter
200 ml droge witte wijn
scheutje room
150 g koude boter
peper en zout
citroensap
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Maak de fumet :
-Was de sint-jakobsvruchten zorgvuldig en droog ze.
-Zet een kookpot met wat boter op het vuur. Laat de fijngesneden sjalot gedurende vijf minuten glazig worden.
-Doe wat fijngesneden groen van prei in de kookpot.
-Leng aan met een glas water en een half glas droge witte wijn.
-Doe daarna de rode koraal van de sint-jakobsvruchten (ook wel de voet genoemd) in de pot.
-Kruid met peper en zout en laat zacht kokend gedurende twintig minuten trekken.
-Zeef de bouillon.

Bereid de groenten :
-Snijd het wit van de prei in kleine stukjes.
-Giet vier eetlepels van de bouillon in een pannetje, voeg de prei toe en breng aan de kook.
-Doe de paddenstoelen eveneens in het pannetje. Plaats het deksel op de pan en kook vijf minuten.

Maak de botersaus :
-Snipper de sjalot fijn.
-Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Laat een sjalot opstoven in wat boter.
-Blus met de witte wijn en laat de alcohol verdampen.
-Voeg de room toe en laat tot de helft inkoken. Monteer de saus met koude stukjes boter. Werk de saus op met een garde tot alle boter is verdwenen.
-Voeg naar eigen smaak citroensap toe en kruid met peper en zout.

Sint-jakobsnoten :
-Smelt bakboter in een antikleefpan en bak Sint-jakobsnoten op hoog vuur. Twee tot drie minuten aan elke zijde volstaan.

Afwerking :
-Verdeel de groenten over de borden en leg er de gebakken Sint-jakobsnoten op.

-Giet de saus eromheen en werk af met plukjes kervel.

Bron

lekker van bij ons

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten