Licht gebonden koninginnensoep met kip room en groenten
- Nederlands, Soep
- 20-30 min.
Ingrediënten 4 recipe.people
200 gram kipfilet2 kippenbouillontabletten
1 kleine rode Spaanse peper, zonder pitjes, in de lengte gehalveerd
½ theelepel foelie (of nootmuskaat)
½ eetlepel gedroogde tijm
30 gram roomboter
30 gram bloem
½ dl witte wijn
5 worteltjes, schoongemaakt, in hele kleine blokjes
100 gram kleine doperwtjes (diepvries)
½ kleine prei, fijngesneden
1 eidooier
½ dl slagroom
Peterselie
Peper, zout
Paar druppels worcestersaus
Eventueel nog wat nootmuskaat of foelie
Benodigdheden
panBereidingswijze
Doe de kipfilet samen met de bouillontabletten, Spaanse peper, foelie of nootmuskaat en tijm in 1 liter koud water en laat dit op een lage warmtebron aan de kook brengen. Laat dekipfilet plm. 15 minuten garen.
Laat de kipfilet wat afkoelen en snij de kip in kleine blokjes.
Doe de bouillon uit de pan in een kan of maatbeker.
Laat in de soeppan de boter smelten. Roer in één keer de bloem door de boter tot een samenhangend geheel ontstaat. Roer met een garde eerst de witte wijn hierdoor tot je een gladde saus krijgt. Daarna beetje bij beetje nog wat van de bouillon erbij. Blijven roeren tot een mooi glad geheel ontstaat. Doe dan al roerende de rest van de bouillon erbij. Breng alles aan de kook.
Voeg de stukjes wortel, doperwtjes en prei toe aan de bouillon. Laat de groenten zachtjes garen (plm. 5 tot 7 minuten).
Klop de eidooier los met de slagroom.
Doe eerst wat van de hete bouillon bij de eidooier met slagroom en doe dit mengsel dan al roerende in de hete bouillon (mag NIET meer koken, dan schift de soep).
Doe de kipstukjes in de soep.
Maak de soep op smaak met peper, zout, worcestersaus en eventueel nog wat nootmuskaat of foelie.
Garneer de soep met peterselie.
Bron
Recept uit een hele oude Allerhande (uit mijn plakboeken) ietse aangepast
Serveertip
Volgende keer gebruik ik kippendij voor de soep.