Koffiekoeken
- Nederlands, Lunch/Brunch
- > 120 min.
Heerlijke koffiekoeken met banketbakkersroom
Bereidingswijze
Voeg de ingrediënten voor het deeg samen en kneed 20 minuten met de hand,of kneed 10 minuten met een keukenrobot. Bedek het deeg met huishoudfolie en laat 20 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Bestuif het werkblad met bloem.
Druk het bolletje deeg plat met de handen. Rol het uit tot een rechthoek van 60 bij 30 cm. Strijk de banketbakkersroom uit over het deeg, maar laat aan de rand een strook van 3 cm breed vrij over de volledige lengte. Bestrijk deze strook met ei. Verdeel de geweekte rozijnen of chocoladedruppels over de banketbakkersroom.
Rol het deeg op naar de met ei ingestreken rand toe. Snij de deegrol in gelijke stukken.
Bestrijk de buitenkant van de koeken met een eidooier. Zodat ze een mooi kleurtje krijgen bij het bakken.
Bak de koeken 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C. Kan verschillen van oven tot oven.
Laat de koeken afkoelen op een taartrooster.
Breng 2 flinke eetlepels abrikozengelei met een beetje water aan de kook. Neem een kwast en bestrijk hiermee de koeken.
Voor de banketbakkersroom
Breng het grootste gedeelte van de melk met de suiker aan de kook. De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder. Wanneer de melk kookt schenk je er een beetje van bij de koude melk. Goed roeren en alles terug in de pan schenken en aan de kook brengen. Doe de pudding in een schaal en bedek met plastic folie. Er mag geen vel op komen. Je mag de pudding gewoon warm op het deeg leggen aangezien deze mee gebakken wordt in de oven.
Voor het glazuur:
Breng de 20 ml water aan de kook en giet dit dan op de poedersuiker, roer goed door en leg met een koffielepeltje op elke koffiekoek een beetje glazuur.
Bron
Libelle
Serveertip
Je kunt i.p.v. rozijnen ook chocoladedruppels nemen