Saoto soep

 • Surinaams, Soep
 • 30-60 min.
 • Geplaatst op 02-02-2021
 • Saoto soep

  Saoto soep

  Saoto soep

 • Saoto soep

  Saoto soep

  Saoto soep

 • Saoto soep

  Saoto soep

  Saoto soep

Jaren terug dit recept samen met een Surinaamse collega gemaakt. Als ik dit maak moet ik altijd mijn Surinaamse buurvrouw even een kom brengen want die vind hem heerlijk.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Ingrediënten soep:

1,5 liter water
3 blokjes maggi kippenbouillon (1 blokje voor 500ml kippenbouillon)
400 gram kippendijen
4 cm verse laos in stukjes van 1 cm gesneden
1 stengel citroengras (sereh) gekneusd of in de lengte doorgesneden
4 salam blaadjes
8 pimentkorrels

Ingrediënten garnituur:

4 gekookte eieren
100 gram taugé
1 zak gebakken soe-oen (toko)
1 zak mini frietjes
Gebakken uitjes
Selderij

Ingrediënten ketjap-sambal:

100 ml ketjap manis
3 madame jeannet pepers
1 sjalotje
1 bolletje knoflook
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Soeppan, hakmolen of kleine foodprocessor of staafmixer

Bereidingswijze

Breng 1,5 liter water aan de kook met de blokjes kippenbouillon. Kook vervolgens de kippendijen in ongeveer 15 minuten gaar in de bouillon. Haal de kip uit de bouillon en voeg vervolgens de laos, citroengras, salamblaadjes en pimentkorrels toe aan de bouillon en laat deze minimaal een half uur op een heel laag vuur trekken. Kook in een pan de eieren hard in ± 6 minuten. Snij de gekookte kippendijen in kleine stukjes.

Doe de knoflook, sjalot, pepers en ketjap manis in een hakmolen en maal dit tot de knoflook, sjalot en pepers helemaal fijn zijn.

Neem 4 grote soepkommen. Doe in elke kom kip (eventueel gebakken/gefrituurd), een heel ei, taugé, soe-oen, gebakken uitjes, mini frietjes en fijn gesneden selderij. Schenk op de garnituur de kokende bouillon. Vervolgens naar smaak ketjap sambal toevoegen. Vaak wordt bij de soep ook nog een bakje rijst geserveerd.

Serveertip

Tip 1) Je kan natuurlijk ook twee kippenpoten gebruiken i.p.v. kippendijfilet. Haal dan wel het vel er eerst af voor dat je ze kookt in de bouillon, anders komt er teveel vet in de soep.

Tip 2) Meestal wordt de kip na het koken fijn gesneden of gepluisd en vervolgens worden de stukjes kip gebakken/gefrituurd in hete olie. Vervolgens haal je dit uit de pan en laat je het uitlekken op een stuk keukenpapier. Zelf doe ik dit niet want ik vind het gauw te vettig worden.

Tip 3) Soe-oen, Sehoen of glasnoedels kun je kopen bij de toko of de grotere supermarkt. Deze moet je dan in plantaardige olie op 180 graden heel kort frituren. Leuk om te doen maar geeft wel veel rommel. Tegenwoordig kan je bij veel toko's dit kant en klaar gebakken kopen.

Tip 4) Minifrietjes kan je zelf maken door een vastkokende of frietaardappel in fijne julienne reepjes te snijden en te frituren op 180 graden, maar iedere supermarkt verkoopt wel die kleine zakjes chips met minifrietjes naturel.

Tip 5) Saoto of Soto soep wordt op verschillende manieren gemaakt (Indonesisch, Javaans, Surinaams, enz...)
Dit is een manier die ik erg lekker vind. Idem geldt voor de ketjap sambal.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten