Balkenbrij (vereenvoudigd recept).

  • Nederlands, Ontbijt
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 31-01-2021
  • Balkenbrij (vereenvoudigd recept).

    Balkenbrij (vereenvoudigd recept).

    Balkenbrij (vereenvoudigd recept).

Mijn ouders maakte vroeger balkenbrij met vetspek, rommelkruid en nagelgruis.
Maar omdat deze ingrediënten erg duur en niet zo makkelijk te verkrijgen zijn heb ik een vereenvoudigd recept bedacht dat zeker zo lekker is als de balkenbrij van mijn ouders.
De ingrediënten hiervoor zijn makkelijk te verkrijgen en ik denk dat eenieder van ons de meeste kruiden al in huis heeft.
Het onderstaande recept is voor 5 ontbijtbordjes, maar wij eten die niet allemaal zelf op, meestal gaan er 2 of 3 bordjes naar familie en vrienden.
Wil je minder (of meer) maken past dan de verhoudingen aan.
Veel kookplezier.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
Water, 3 Liter.
Runderbouillon,4 blokjes.
Speklappen, 500 Gram, zonder zwoerd, in kleine (10mm) blokjes.
Zwarte peper, 1 Theelepel gemalen.
Piment, 1 Theelepel gemalen.
Anijs, 1 Theelepel gemalen.
Nootmuskaat, 1 Theelepel gemalen.
Kruidnagel, 2 Theelepels gemalen.
Djahé, 0,5 Theelepel gemalen.
Kurkuma, 0,5 Theelepel gemalen.
Kaneel, 0,5 Theelepel gemalen.
Basterdsuiker, 4 Theelepels.
Boekweitmeel, 600 Gram, 1,5 pak Koopmans.
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Bereiding:
- Breng het water, met de bouillonblokjes, in een ruime pan aan de kook.
- Voeg de blokjes spek, kruiden en basterdsuiker toe en laat het een half uur koken tot de spek gaar is.
- Proef de soep, deze moet behoorlijk zout smaken voordat het boekweitmeel wordt toegevoegd.
- Voeg de boekweitmeel onder hoog vuur al roerend toe (2 personen).
- Eerst 1 pak daarna met kleine hoeveelheden het halve pak.
- Blijf al die tijd krachtig roeren totdat er een egale massa ontstaat.
- Haal de balkenbrij van het vuur als er blazen ontstaan.
- Schep de Balkenbrij op 5 kleine ontbijtbordjes en vorm deze met je handen.
- Laat de Balkenbrij afkoelen en bewaar deze in de koelkast.

Voor het eten:
- Snij de Balkenbrij in plakjes van een halve centimeter.
- Bak deze, in wat boter, krokant aan beide zijden.

Smakelijk eten.

Laatste reacties

Fons_55 avatar
Fons_55 01-02-2021

Hallo Cecileg, In Brabant wordt de balkenbrij zonder bloed bereid. Groet, Fons.

Cecileg avatar
Cecileg 01-02-2021

Balkenbrij kan toch niet zonder varkensbloed??? Dit kan men toch geen balkenbrij noemen, maar eerder aangedikte bouillon. Lieve groet Cecile

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten