1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Balkenbrij
  5. Balkenbrij (vereenvoudigd recept).

Balkenbrij (vereenvoudigd recept).

  • Nederlands, Ontbijt
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 31-01-2021

Ingrediënten 10 personen


Water, 3 Liter.
Runderbouillon,4 blokjes.
Speklappen, 500 Gram, zonder zwoerd, in kleine (10mm) blokjes.
Zwarte peper, 1 Theelepel gemalen.
Piment, 1 Theelepel gemalen.
Anijs, 1 Theelepel gemalen.
Nootmuskaat, 1 Theelepel gemalen.
Kruidnagel, 2 Theelepels gemalen.
Djahé, 0,5 Theelepel gemalen.
Kurkuma, 0,5 Theelepel gemalen.
Kaneel, 0,5 Theelepel gemalen.
Basterdsuiker, 4 Theelepels.
Boekweitmeel, 600 Gram, 1,5 pak Koopmans.



Balkenbrij (vereenvoudigd recept).
Balkenbrij (vereenvoudigd recept).

Mijn ouders maakte vroeger balkenbrij met vetspek, rommelkruid en nagelgruis.
Maar omdat deze ingrediënten erg duur en niet zo makkelijk te verkrijgen zijn heb ik een vereenvoudigd recept bedacht dat zeker zo lekker is als de balkenbrij van mijn ouders.
De ingrediënten hiervoor zijn makkelijk te verkrijgen en ik denk dat eenieder van ons de meeste kruiden al in huis heeft.
Het onderstaande recept is voor 5 ontbijtbordjes, maar wij eten die niet allemaal zelf op, meestal gaan er 2 of 3 bordjes naar familie en vrienden.
Wil je minder (of meer) maken past dan de verhoudingen aan.
Veel kookplezier.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Bereiding:
- Breng het water, met de bouillonblokjes, in een ruime pan aan de kook.
- Voeg de blokjes spek, kruiden en basterdsuiker toe en laat het een half uur koken tot de spek gaar is.
- Proef de soep, deze moet behoorlijk zout smaken voordat het boekweitmeel wordt toegevoegd.
- Voeg de boekweitmeel onder hoog vuur al roerend toe (2 personen).
- Eerst 1 pak daarna met kleine hoeveelheden het halve pak.
- Blijf al die tijd krachtig roeren totdat er een egale massa ontstaat.
- Haal de balkenbrij van het vuur als er blazen ontstaan.
- Schep de Balkenbrij op 5 kleine ontbijtbordjes en vorm deze met je handen.
- Laat de Balkenbrij afkoelen en bewaar deze in de koelkast.

Voor het eten:
- Snij de Balkenbrij in plakjes van een halve centimeter.
- Bak deze, in wat boter, krokant aan beide zijden.

Smakelijk eten.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fons_55


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fons_55
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top