1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Regionale keuken
  5. Ouderwetse karnemelksepap

Ouderwetse karnemelksepap

  • Regionaal, Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 26-01-2021

Ingrediënten 6 personen


- 1 liter karnemelk
- 2 dl melk
- 50 gram bloem
- suiker naar smaak
- pruimen (of rozijnen) 100 gram (Ik heb met rozijnen gemaakt omdat wij dat thuis vroeger ook altijd hadden).



Ouderwetse karnemelksepap
Ouderwetse karnemelksepap
Ouderwetse karnemelksepap
Ouderwetse karnemelksepap
Ouderwetse karnemelksepap
Ouderwetse karnemelksepap
Ouderwetse karnemelksepap
Ouderwetse karnemelksepap
Ouderwetse karnemelksepap
Ouderwetse karnemelksepap

Pure nostalgie.

Ik weet nog dat wij vroeger thuis karnemelkse pap kregen. Wij hadden een boerderij en in de zomer kreeg je vaak, als ze de melkkruiken terugbrachten, karnemelk erin terug. Mijn liefde voor karnemelk is toen waarschijnlijk al ontstaan want nu drink ik het nog steeds elke dag. Ik weet nog dat ik dan (op een stoel) bij de pan moest blijven staan en voortdurend roeren zodat de pap niet mislukte. (En het ging weleens mis). Bij ons thuis was deze pap altijd met rozijnen, maar het kan ook met pruimen. Je kunt ook minder of geen suiker gebruiken en later stroop erbij doen.
Toen onlangs onze buren bij ons kwamen eten, hadden we het over dit (en andere) nostalgische recepten. Mijn buurvrouw kookt als vrijwilligster bij een ontmoetingsruimte/dagbesteding voor ouderen in ons dorp,  en dit recept is een groot succes bij de oudjes. Via haar kreeg ik dus dit authentieke recept van Toos (een andere vrijwilligster) die het op haar beurt weer van haar moeder heeft.

N.B.: Deze pap is redelijk dun, maar dat hoort ook zo. Wil je de pap iets dikker dan kun je een beetje meer bloem gebruiken. De pap  is zowel (lauw)warm als koud lekker en koud wordt de pap sowieso al een beetje dikker.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Pruimen of rozijnen wellen in heet water.
- Bloem aanmaken met de melk.
- Dit zet je op het fornuis en je gaat GOED roeren, je blijft roeren en schenkt ondertussen de karnemelk er langzaam bij. Je blijft roeren tot de pap kookt.
- Daarna de suiker erbij en de pruimen (rozijnen).
- Als je met een garde roert gaan de pruimen iets stuk en krijgt de pap een mooie kleur.

Serveertip

Je kunt in plaats van de rozijnen of pruimen ook variëren met gedroogde cranberry's, abrikozen, appeltjes, tuttifrutti of ander gedroogd fruit.

Bron

Toos (Ons Plekske)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse


Reacties (11)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top