Budget-pizza!

  • Italiaans, Feestmaaltijd
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 24-01-2021
  • Budget-pizza!

    Budget-pizza!

    Budget-pizza!

Wie een klein budget heeft kan voor weinig geld een grote groep mensen te eten geven. Zelf pizza maken is gemakkelijk en goedkoop. Het enige waar je op moet letten is dat je genoeg verse groente en rauwkost gebruikt om de pizza mee te beleggen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bij een grote groep kun je alvast een pizza voorbereiden die koud gegeten kan worden, zodat de eerste honger snel te stillen is. Een grote gemengde salade erbij en het wordt een voedzame maaltijd.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
Voor het deeg:
(genoeg voor 8 ronde pizza's of 4 plaatpizza's)
1 kilo bloem
2 zakjes gist (van 7 g)
2 tl gedroogde basilicum*
1 tl gedroogde oregano*
½ liter lauwwarm water
5 a 6 eetlepels olijfolie
theelepeltje zout
* niet noodzakelijk, wel lekker

Voor de saus:
(voldoende voor 2 a 3 pizza's)
1 klein blikje tomatenpuree
1 middelgrote ui
1 rode paprika
1 koffielepel bruschettakruidenmix (Xenos bijvoorbeeld)
2 el olijfolie
1 teentje knoflook*
Peper naar smaak (geen zout, dat zit al in de kruidenmix)

Voor de pizza:
Verschillende soorten beleg, naar keuze (zie voorbeelden in recept)
Mozzarella
Verse basilicum
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote kom, deegroller, flink werkvlak, goede oven, bakpapier, pizzasnijder

Bereidingswijze

Het deeg:
Keer het pak bloem voorzichtig om op je werkvlak (of in een grote kom).
Meng er de gist en de kruiden door.
Maak in het midden een gat waar het water, de olijfolie en het zou in past.
Meng met een vork steeds een klein beetje bloem door het water, zo wordt het een papje dat steeds dikker wordt en uiteindelijk een bol deeg.
Kneed het deeg nu flink totdat het glad en elastisch aanvoelt.
Vet een schaal in met een klein beetje olijfolie en leg daarin je bol deeg.
Dek af met een vochtige theedoek (zomer) of met plasticfolie dat je een beetje hebt ingevet (winter).
Laat een uur rijzen op kamertemperatuur.
Het gerezen deeg is nu genoeg voor 8 ronde pizza's of vier plaatpizza's.

De saus:
Snijd de uit en de paprika in kleine blokjes.
Meng de bruschettakruiden met 1 `s 2 koffielepels water en laat even wellen.
Fruit de ui zachtjes in de olijfolie totdat deze geurt en glazig is
Voeg de paprika toe en de geplette en fijn gewreven knoflook, laat een paar minuutjes meebakken.
Maak in het midden van de pan wat ruimte en doe de tomatenpuree erin.
Roerbak die een minuutje of twee (zo gaat de bittere smaak eraf).
Meng nu de tomatenpuree door de rest en voeg de bruschettakruiden toe.
Laat nog een paar minuten zachtjes sudderen tot de paprika en de ui echt zacht zijn.
Het kan nodig zijn om de saus wat dunner te maken. Maak ‘m echter niet té dun want een pizzabodem die te nat is kan niet krokant worden.

En zo maak je er een krokante plaatpizza mee:
Maak de oven leeg en verwarm ‘m voor op 200 graden Celsius.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
Bestuif je werkvlak met wat bloem en rol het deeg rustig een beetje uit. Maak je deeg los van je werkvlak, draai het een kwartslag en leg het ondersteboven. Wrijf er dun wat bloem overheen en rol weer uit. Blijf dit doen tot je deeg groot genoeg is.
Maak het deeg voorzichtig los van je werkvlak en leg het op de bakplaat.
Strijk er met de bolle kant van een eetlepel een dunne(!) laag saus op.
Kies een paar soorten beleg naar smaak, maar maak de pizza niet te zwaar.
Bijvoorbeeld:
- (Goed uitgelekte! diepvries-)spinazie met geitenkaas en gedroogde zontomaatjes. In dat geval kun je de rode pizzasaus weglaten.
- Voor kinderen die moeilijk groente eten, kun je beginnen met een laag dungesneden plakjes courgette en wat geblancheerde wortellinten en daaroverheen de dingen die ze lekker vinden.
- Dunne uienringen, paprika, champignons en plakjes ham of salami.
Afhankelijk van de soorten beleg kun je al dan niet smaakmakers toevoegen zoals zout, peper en extra kruiden.

Leg daaroverheen een dunne laag geraspte of gescheurde mozzarella en een snufje gedroogde oregano. Gewone schaafkaas voldoet zelfs als er geen mozzarella voorhanden is.

Let op! De vette vleeswaren zoals chorizo en salami ALTIJD bovenop de kaas leggen, liefst in kleine stukjes. Zo zweet de worst het mooist uit en dat komt de smaak ten goede.

Schuif de bakplaat net onder het midden in de oven en check na tien minuten of de korst rondom lichtbruin en knapperig is. Zo ontdek je hoeveel minuten jouw oven (nog) nodig heeft om een lekkere pizza te produceren. Meestal ligt dat tussen 12 en 14 minuten.
Laat de plaatpizza ietsje afkoelen en laat 'm dan van het bakpapier op een grote houten plank 'glijden.'
Strooi er een paar blaadjes verse basilicum over. Niet noodzakelijk, wel feestelijk.


Serveertip

Tip: Je kunt het deeg ook invriezen. Kneed het daartoe nog een keer door, zodat alle lucht eruit is en verdeel het in vier gelijke stukken. Zo heb je vier keer genoeg om een plaatpizza te maken.
Tip: Als je vaak zelf pizza maakt, ontdek je gauw genoeg hoeveel saus je per pizza nodig hebt. Als je dat eenmaal weet kun je ook een grotere hoeveelheid saus maken en per twee pizza's invriezen.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten