1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Pizzoccheri, een heerlijk Italiaans streekgerecht

Pizzoccheri, een heerlijk Italiaans streekgerecht

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 20-01-2021

Ingrediënten 4 personen


Voor het pastadeeg heb je nodig:

320 gram boekweitmeel
80 gram bloem
ongeveer 220 gram warm water uit de kraan
1 theelepel zout

Verder heb je nodig

4 middelgrote kruimige aardappelen
1 savooiekool/groene kool
Wat is het verschil tussen savooiekool en groene kool? Niets! Het is precies dezelfde groente. Gebruik alleen het binnenste, lichtgroene deel van de kool, niet de donkergroene buitenste bladeren.
In plaats van savooiekool kun je ook voor spitskool, snijbiet of witte kool kiezen.
250 gram Valtellina Casera (kaas). Deze is moeilijk te verkrijgen, gebruik als alternatief Fontina. Kun je ook die niet krijgen, kies dan voor Gruyère.
80 gram geraspte Grana Padano
100 gram roomboter
2 teentjes knoflook, fijngehakt
4 blaadjes salie
versgemalen zwarte peper
zout



Pizzoccheri, een heerlijk Italiaans streekgerecht
Pizzoccheri, een heerlijk Italiaans streekgerecht

Ik vond dit geweldige recept van Friso Schotanus op Ons Lievelingsgerecht. We hebben het zelf nagemaakt en het smaakt echt fantastisch. Het is een Italiaans streekgerecht, een combinatie van pasta, aardappelen, groenten en heerlijke gesmolten kaas. De pasta hebben we zelf gemaakt, dat is heel eenvoudig. De kinderen zijn er helemaal dol op. Dit is echt een blijvertje.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak een deeg van het boekweitmeel, de tarwebloem, het water en 1 theelepel zout. Voeg niet meteen alle water toe maar doe dat beetje voor beetje. Kneed het deeg totdat het soepel en elastisch is.
Strooi wat boekweitmeel over een schoon werkblad om het plakken van het deeg te voorkomen. Rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Bestrooi het met boekweitmeel.
Snijd banen van het uitgerolde deeg van ongeveer 7 centimeter breed. Strooi boekweitmeel op de eerste baan en leg de volgende daar bovenop. Strooi daar weer boekweitmeel overheen en leg er weer een baan op. Enzovoort.
Snijd nu al die lagen in reepjes van ongeveer één centimeter breed. Hussel die reepjes door elkaar en bestrooi deze nogmaals met boekweitmeel.
Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg per liter water 10 gram zout toe als het water kookt.
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Leg ze in de pan met kokend water.
Snijd het lichtgroene binnenste deel van de kool in grove stukken. Gebruik alleen het blad en niet de nerven. Voeg de kool bij de kokende aardappelen.
Leg ook de pasta in de pan op het moment dat de aardappelen 10 minuten hebben gekookt. Laat het deksel van de pan en plaats er een ovenschaal op, zodat deze kan voorverwarmen. Dan smelt de kaas straks makkelijker.
Smelt de boter in een steelpan en fruit daarin de fijngehakte knoflook en salie. De knoflook mag niet bruin worden!
Zet de vlam uit onder de pan als de pasta gaar is. Gebruik een schuimspaan om een derde deel van de groenten/aardappels/pasta eruit te scheppen en in de ovenschaal te leggen. Laat even goed uitlekken.
Strooi een derde deel van de Valtellina Casera (of in plaats daarvan de Fontina of Gruyère) eroverheen.
Verdeel een derde deel van de botersaus met knoflook en salie over deze laag.
Bouw zo nog twee lagen op. Strooi tot slot de Grana Padano over het gerecht.
Dek de ovenschaal af en laat deze nog een paar minuten verwarmen op de pan met het kookvocht. Zodra de kaas gesmolten is, is het gerecht klaar. Maal er nog wat peper overheen.

Bron

Ons lievelingsgerecht (https://onslievelingsgerecht.nl/pizzoccherie-van-friso-schotanus/)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van HenkVos2


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van HenkVos2
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top