Roerbakgerecht met rundvlees, groenten en rijstcakes
- Koreaans, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Dit gerecht noemt in het Koreaans : Gungjungddeokbokki .Dit milde gerecht werd oorspronkelijk geserveerd aan het hof van de Joseon dynasty van de Koreaanse koningen en keizers. De hofkeuken van Korea is zeer uitgebreid en iedere maaltijd bestond uit minimaal 12 (bij)gerechten, een soep en uiteraard rijst. Het hof kreeg wel 5 maaltijden per dag aangeboden, welke allemaal van de beste kwaliteit waren en deze werden voorgeproefd door speciaal geselecteerde vrouwen om vergiftiging te voorkomen.Deze traditie duurde tot 1910 toen het Koreaanse Keizerrijk werd bezet en geannexeerd door Japan, waarna het koningshuis verdween en veel Koreaanse tradities werden onderdrukt. Vooral in de 21e eeuw is er weer hernieuwde interesse naar de oude culinaire gebruiken van het hof.Rijstcake met groente en rundvlees – Gungjungddeokbokki
Ingrediënten 4 personen
500 gr. langwerpige rijstcake ( zie afbeelding) , kant en klaar te koop150 gr. biefstuk
2 eigelen
klein doosje witte champignons in plakjes
1 kleine wortel julienne gesneden
1 groene paprika in reepjes
1 gele paprika in reepjes
1 ui in kleine stukken
sojasaus
sesamolie
knoflook
rijstsiroop of honing
sesamzaadjes
zwarte peper
Bereidingswijze
-Snij de biefstuk in reepjes en marineer deze in:
1 gehakte teen knoflook, 1 tl. soja saus, 1 tl. honing, 1 tl. sesamolie en zwarte peper.
-Kluts 2 eigelen met een snufje zout en bak hiervan een dun omelet op laag vuur en snij deze in dunne reepjes.
-Verwarm een wok (met anti-aanbaklaag) op hoog vuur en verhit hierin 2 el. olie en bak hierin een teen gehakte knoflook totdat deze geurt, voeg dan het rundvlees toe en roerbak dit enkele minuten totdat deze bijna gaar is.
-Voeg alle gesneden groente toe (dus niet de omeletreepjes) en roerbak deze 1 minuut mee, voeg dan de rijstcake toe met 1/2 cup water = 12 cl ; 4 el. soja saus, 1 el. rijstsiroop (of honing) en besprenkel met zwarte peper.
-Roer een paar keer voorzichtig en laat 3 minuten op halfhoog vuur doorverwarmen totdat de rijstcakes zacht zijn.
-Voeg als laatst 1 tl. sesamolie toe en schep het gerecht over op een serveerschaal, garneer met de gesneden omeletreepjes.
Bron
Koreaans koken
Serveertip
Als de rijstcakes erg groot zijn, laat deze dan eerst 5 minuten in koud water weken, bij dunne rijstcakes is dit niet nodig.