
1 romanesco of middelgrote bloemkool
Zout, peper
2 eetlepels zonnebloemolie
100 gram champignons, in plakjes
1 flinke teen knoflook, gesnipperd
100 gram gekookte achterham, in kleine stukjes
1 lente-uitje, gesnipperd
1/8 liter witte wijn
plm. 75 gram roomkaas met kruiden en knoflook
plm. 50 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
Pan voor de romanesco of bloemkool
vergiet
hapjespan of koekenpan
ovenschaal
Romanesco, de groene bloemkool, die een iets intensere smaak heeft dan bloemkool. En je kunt er dezelfde gerechten mee maken.
Met resten uit de koelkast heb ik een lekkere ham-champignon-roomkaassaus gemaakt, De saus over de kort gekookte bloemkool/romanesco gegoten. Nog wat Parmezaanse kaas (of geraspte belegen kaas) erover. Even gratineren in de oven en smullen maar.
Lekker met gebakken aardappelen of aardappelpuree.
Romanesco of bloemkool beetgaar koken in water met zout.
Laten uitlekken in een vergiet.
In een koekenpan de olie verhitten.
Hierin de champignons lichtbruin bakken.
Knoflooksnippers even meebakken.
Ham en lente-uitjes 2 minuten meebakken.
Witte wijn toevoegen en op hoge warmtebron grotendeels laten inkoken.
Roomkaas in de groenten laten smelten zodat een mooie saus ontstaat.
1/3 deel van de kaas hierdoor roeren.
Op smaak maken met peper en een paar druppels worcestersaus.
Romanesco of bloemkool overdoen in een ovenschaal.
Saus hierover schenken.
Rest van de kaas erover strooien.
In een op 200 graden voorverwarmde oven plm. 20 tot 25 minuten gratineren.
Lekker met gebakken aardappelen of aardappelpuree. Ook lekker met pasta of rijst.