Stamppot zuurkool met appel prei en roomkaas
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Een heerlijke romige stamppot zuurkool. Beetje anders door de toevoeging van de prei, de appeltjes en de roomkaas. De stamppot krijgt hierdoor een heerlijke zachte smaak.
Lekker met rookworst, een speklapje of een saucijsje.
Ingrediënten 2 personen
500 gram kruimig kokende aardappelen250 gram verse zuurkool
2 eetlepels zonnebloemolie
1 kleine ui, gesnipperd
1 middelgrote prei, alleen wit en lichtgroen, in kleine stukjes
3 kleine appels (Elstar), geschild in blokjes
1/8 ltr witte wijn of bouillon of appelsap
Peper, zout
Plm. 6 geplette jeneverbessen
1 laurierblad
1 eetlepel gedroogde tijm
1 eetlepel honing
Plm. 75 gram roomkaas (light)
Benodigdheden
2 pannen
aardappelstamper
Bereidingswijze
Kook de aardappelen in water met zout gaar. Laat de aardappelen na het afgieten goed droogstomen.
Verhit de olie in een grote pan.
Bak hierin de uisnippers glazig. Bak het laurierblad, de geplette jeneverbessen en de gedroogde tijm ook even mee.
Doe de prei en de blokjes appel erbij en bak dit al omscheppend plm. 2 minuten mee.
Voeg de zuurkool toe, meng alles door elkaar.
Voeg de witte wijn toe. Breng aan de kook. Zodra het zuurkoolmengsel kookt, zet je de warmtebron laag en laat je de zuurkool in een pan zonder deksel zachtjes, plm. 15 tot 20 minuten zachtjes sudderen. Af en toe omscheppen en opletten dat de zuurkool niet droog kookt.
Het lekkerste is het als het vocht van de zuurkool verdwenen is na de kooktijd.
Maak de zuurkool op smaak met peper en honing (of wat suiker)
Stamp de aardappelen samen met de zuurkool en de roomkaas.
Serveertip
Serveer de zuurkool met warme rookworst, een speklapje of een saucijsje.