
1 kg rodekool
22,5 g zout
Zuurkool wit? Nou nee hoor, vandaag maken we 'm rood! Hoe? Door rodekool in te maken.
-Verwijder de buitenste, bruine bladeren van de rodekool maar bewaar 1 blad.
-Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde stronk.
-Snijd hem met behulp van de keukenmachine of mandoline in flinterdunne reepjes, of doe dit met een scherp mes.
-Meng de kool met het zout in een ruime mengkom.
-Kneed en kneus met schone handen de kool stevig, ongeveer 5 min., tot de kool zachter wordt en wat van zijn sap loslaat.
-Zet 5 min. opzij en herhaal dit 2 keer.
-Vul de pot met de kool, eventueel gemengd met een of meerdere smaakmakers (zie tip).
-Druk aan en zorg dat de pot tot aan de rand gevuld is.
-Giet het vrijgekomen sap van de kool in de pot.
-Vul eventueel aan met meer koud water, zodat de kool zo'n 2 cm onder water staat.
-Dek af met het ongesneden koolblad.
-Vul een plastic zakje met water en leg dat op het koolblad.
-Doe de pot dicht en zet weg op kamertemperatuur, maar niet in de zon.
-Check regelmatig of de kool nog onder water staat. Mocht er witte schimmel ontstaan, schep dit dan weg met een schone lepel.
-De zuurkool is na zo'n 2 weken klaar.
-Proef af en toe, met een schone lepel.
-Zet in de koelkast zodra de kool naar jouw smaak is.
-Door de kou vertraagt de fermentatie en blijft de smaak enigszins gelijk. Je kunt de kool in de koelkast 3 weken bewaren.
Combinatietip:
Breng je rode zuurkool op smaak met smaakmakers zoals steranijs, peperkorrels, laurierblaadjes of een kaneelstokje.
Tip:
De hoeveelheid zout moet 2.25 % van het gewicht van de rodekool zijn. Deze hoeveelheid verandert dus als je meer of minder kool gebruikt
Ah