
Enkele dagen geleden zagen we Ramon Brugman een zuurkooltaart maken, waarop mijn man zei, dat ik die maar eens snel moest maken. Dat deed ik dus vandaag en we hebben gesmikkeld. Het mooie van deze taart is, dat je 'm in de ochtend al helemaal klaar kunt maken en dan vlak voor etenstijd opwarmen in de oven. " Hou die er maar in " , zei mijn man. En echt ik kan hem alleen maar bijstaan in deze
Bij de beschrijving staat, dat je de rookworst bij de zuurkool in de pan moet leggen, maar in het filmpje doet Ramon dit niet
Het is de moeite waard om het filmpje even te bekijken .
binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten/zuurkooltaart
VOOR DE BODEM
8 velletjes bladerdeeg
VOOR DE ZUURKOOL
500 gr zuurkool
100 gram gerookte spekblokjes of reepjes
klein klontje roomboter zonder zout
4 takjes tijm
1 rookworst
VOOR DE VULLING
4 eieren
200 ml crème fraîche
1 el grove mosterd( Limburgse)
zout en peper uit de molen naar smaak
TAART OPBOUW
1 el paneermeel
150 g geraspte oude kaas
VOOR HET SAUSJE
200 ml crème fraîche
1 el grove mosterd ( Limburgse )
zout en peper
Pan, taartvorm met losse bodem ingevet, deegrol
Smelt de boter in een ruime pan en bak de spekblokjes enkele minuten. Voeg de zuurkool toe met de takjes tijm en wat draaitjes met de pepermolen leg er de rookworst bij. Laat de zuurkool in circa 15 minute zachtjes garen zonder deksel op de pan. Roer af en toe.
Vis de tijmtakjes eruit evenals de rookworst . Laat de rookworst wat afkoelen en snij de rookworst in gelijke plakjes
Leg 8 ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar. Bestuif je werkvlak met wat bloem en rol de plakjes bladerdeeg uit ter grootte van je taartvorm. Bekleed de taartvorm met het deeg en rol over de bovenkant het overige deeg weg. Maak de bovenkant plat. (zie filmpje)
Klop voor de vulling 4 eieren los , klop er de crème fraîche doorheen en roer er een eetlepel grove mosterd door. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
Strooi het paneermeel op de taartbodem. Leg er de zuurkool losjes bovenop( zodat de crème fraîchevulling zo meteen door de zuurkool kan sijpelen) . Leg eerst de plakjes rookworst dakpansgewijs op de taart. Voeg dan de crème fraîchevulling toe. Bestrooi de taart met de geraspte kaas en plaats de taart 30-40 minuten in een oven van 200 graden.
Laat de taart even een paar minuten uitdampen alvorens aan te snijden en serveer een punt met een dot van het sausje ernaast.
Heerlijk met een goed gekoelde Karmeliet.
Ik heb alle ingrediënten gehalveerd ( voor 2) Behalve de zuurkool. Ik gebruikte daarvan 300 gram.
Chef Ramon Brugman met eigen tekst en foto's