
VOOR DE AZIATISCHE KIP
500 gram kippendijfilet of kipfilet in kleine blokjes gesneden
2 rode paprika in dunne reepjes gesneden
3 teentjes knoflook geraspt of uit de knijper
3 centimeter gember geschild en geraspt
1 grote rode ui in dunne halve ringen gesneden
VOOR DE SAUS
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels chilisaus
1 eetlepel bruine suiker
2 theelepels sambal oelek of manis of badjak
sap van een halve limoen
150 milliliter water
1 tl maizena met beetje water tot papje geroerd
VOOR DE KRUIDIGE RIJST
350 gram pandanrijst
1 klein uitje heel fijn gesnipperd
1/2 groentebouillonblokje
600 ml heet water
GARNERING
bosui in dunne schuine ringetjes gesneden
pinda's of ( cashewnoten even geroosterd)
beetje zwart sesamzaad ter garnering
Hapjespan, snijplank , mes en kookpan, rasp
Dit heerlijke gerecht staat inderdaad op 30 minuten op tafel. Terwijl de kruidige rijst in de pan rust , maak je de Aziatische kip. Als je alles al gesneden hebt en klaarstaat ben je nog eerder klaar en kun je smullen Wij deden dat in elk geval en bij de eerste hap zei manlief : " Erg lekker hoor "
KRUIDIGE RIJST
Maak eerst de rijst. Verwarm wat olie in een kookpan en bak de ui snippertjes glazig. Verkruimel er het halve bouillonblokje boven en bak even mee.
Dan mag de rijst de pan in en ook even meebakken. Voeg dan het heet water toe en laat de rijst ongeveer 8-10 minuten zachtjes koken. Als er gaatjes in de rijst vallen is de rijst goed. Leg het deksel op de pan en laat de rijst van het vuur af 15 minuten rusten.
MAAK ONDERTUSSEN DE AZIATISCHE KIP
Kruid de kip blokjes flink met peper en zout uit de molen en bestrooi met maizena. Bak de blokjes bruin en gaar in wat olie in de hapjespan . Haal de kip uit de pan en zet opzij.
Smoor in het overgebleven vet ( of voeg nog wat olie toe) de rode ui en de paprika enkele minuten . Voeg dan knoflook, gember, sambal toe en bak alles even.
Roer een marinade van de sojasaus, ketjap, chilisaus, limoensap , basterdsuiker en het water door elkaar en voeg toe aan de groente in de pan. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg het maizenapapje toe om de saus te binden. Hup de kip erbij even doorroeren en klaar om te serveren.
Kruidige rijst met daarop de Aziatische kip. Garneer met bosui, geroosterde pinda's of cashewnoten en wat zwart sesamzaad.
Familie over de Kook, eigen tekst, aanpassing en foto
Keukensloofje47 22-01-2021
JeannetteWestra zegt op 22 januari 2021 11:44:43
De rijst met Aziatische kip was overheerlijk, dat ga ik vast vaker maken! Bedankt voor dit recept!!