Orgaanbrood

  • Joods, Brood
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 06-01-2021

We kennen het allemaal... wat blijft er een hoop over zeg, zo na de feestdagen. Ieder jaar zit mijn vriescel weer tjokvol met onbevruchte viskuit van de steur, logge brokken oud brood, galblazen van willekeurige zoogdieren, het vlies van de niertjes, spieren, geslachtsorganen van jonge reptieltjes, hoorn- en netvliezen, liters bloed en lymfevocht, het merg van de walvis, de schedeltjes van waterkippen en de veertjes ook, kalfsharten, uiers, en met een beetje geluk; hoorn.

Het maakt eigenlijk niet uit welk orgaanvlees jij gebruikt. De meiklaver en het boekweit zijn de grote smaakmakers in dit gerecht, gebruik je creativiteit, geen orgaan is te gek voor Orgaanbrood. 

Een groot pluspunt aan dit gerecht: het is volledig volgens de voorschriften van de Kasjroet, de Joodse Spijswetten. Er mag dus gesmikkeld worden van Amsterdam tot Jerusalem. 
 

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kilo orgaanvlees naar keuze
500 gram meiklaver
500 gram boekweit
7,5 gram instant gist
6-8 gram zeezout
3 eieren
500 ml water
Kokosolie
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Stap 1 is voor mij altijd hetzelfde: Jazz & Tabak... pak die LP van Joe Coltrane of Herb Ellis uit de kast en steek die Cubaanse maar op. Het resultaat van dit recept trekt dikwijls profijt uit een sloffe zweem van nostalgie en een zwaarmoedige begeerte naar lang vervlogen romantiek.

------------------- HET RECEPT BEGINT HIER
1. Organen moeten schoon zijn: ik gebruik zelf steeds wisselende organen, maar doorgaans pak ik de darmen, de harten, de huiden, het gehemelte uit de mond, zoveel mogelijk vlies (!) en lymfeklier, en als het even kan, de baarmoeders. Dit laat ik dan weken, soms maanden, weken in een speciekuip gevuld met een mix van bleek en oude medicatie. Dit zorgt dat het orgaanvlees absoluut steriel is. Er mogen geen bacteriën rondzwerven in het mengsel want dan ontstaat de kans dat het brood gaat schiften.

2. Het Broodmengsel: Maak een broodmengsel van de boekweit, zeezout, eieren, gist, water en meiklaver. Laat het rijzen tot grootsheid Gods.

3. Het Orgaanmengsel: Leeg de speciekuip 's nachts ergens in een meer of een grote rivier en neem de organen in een rugzak of andere tas mee terug naar uw woning. Als het goed is, is het mengsel mooi vaal en kleurloos geworden zoals het stremsel van bedorven melk, en heeft het een egale, sponsachtige textuur gekregen. Er zou een verlegen geur van verrotting af moeten komen. Wring het geheel uit in een kaasdoek, en meng het machinaal tot een homogene massa.

4. Het Bakmengsel: Je vult hem al in, denk ik zo... De eerder gemaakte mengsels, het broodmengsel en het orgaanmengsel, mogen alliëren, samensmelten, assimileren, tot een eerlijke eenheid. Pak een bak van voldoende inhoud en doe precies dat. Hierbij mag ook de meiklaver, een zeldzame bloem die voor korte tijd alleen te plukken is in ons eigen Limburg. Maar niet alles, houdt wat over ter garnering.

5. Het Bakken van het Brood: Het brood dient nu afgebakken te worden, in een grote zwarte oven, op 180 graden Celsius, voor een periode van een uur.
Bron

Willem de Zwijger

Serveertip

Als garnering kun je het restant van de meiklaver gebruiken. Verdeel de bloempjes vriendelijk en met losse hand over het gebakken brood.

Tot slot heb ik nog een serveertip per post ontvangen van een oude vriend, Willem de Zwijger. Hij gaf mij het advies om het overgebleven lymfevocht op de kloppen tot een lobbige, gebonden moes. Drapeer de Lymfemoes laissez-fair, met elegante plooien over het geheel. Ruik de geur, neem alles waar. Ik hoop dat je geniet.

Laatste reacties

MarocHyena avatar
MarocHyena 06-01-2021

Tot snel Erik van Vrenven

MarocHyena avatar
MarocHyena 06-01-2021

Leuk idee Van Vrenvren. Al zijn niet alle ingrediënten op voorraad in mijn midden oosterse toko. Jammer en helaas. Over een maand kom ik inkopen bij je doen.

hans3333 avatar
hans3333 06-01-2021

mijn god, we hebben er weer een ggz patient bij , succes met je recepten

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten