1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Koekjes
  5. Boterkoek
  6. boterkoek van de bakker

boterkoek van de bakker

  •  , Banket
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 26-07-1999

Ingrediënten 8 personen


240 gr patentbloem
160 gr witte basterdsuiker
200 gr Braadgoud of Bakboter (AH) (vroeger heette dat Braderijen, je vindt het gewoon in de supermarkt en het is pure roomboter waar het vocht voor het grootste deel uit verwijderd is) het is echt belangrijk dat je deze boter gebruikt (en geen vocht toevoegt zoals op het pakje staat)
1 ei
1 pakje vanillesuiker
2 tl citroenrasp


Verder heb je nodig


Boterkoekblik
aluminiumfolie
een plat bord, schaal of deksel (als het maar plat is), net zo groot als de diameter van het bakblik


Na jaren op zoek te zijn geweest naar de 'ultieme boterkoek van de bakker' maar eens een oproepje geplaatst: dit is het resultaat van eigen experimenten!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de over voor op 200 graden C.

Bereidingswijze

1. Zeef de bloem in een kom, voeg er de suiker, de vanillesuiker en de citroenrasp bij en roer alles even door elkaar.
2. Klop het ei los met een vork en giet 2/3 bij het meel.
4. Doe de (koude) boter in de kom en snijdt deze door het deze met 2 messen.
5. Kneedt tenslotte zo kort mogelijk met de handen het deeg tot een samenhangend geheel.
6. Druk het deeg goed aan in het bakblik en bestrijk het met de rest van het ei.
7. Trek met een vork een ruitpatroon over het deeg.

8. Zet de boterkoek in de oven en zet de wekker op 12 min.
9. Bedek de boterkoek (na die 12 min.) nu met de aluminiumfolie (doffe kant naar boven!).
10. Laat de boterkoek nog 12 min. in de oven staan en haal hem er dan uit.
11. BELANGRIJK:nog voordat de boterkoek afgekoeld is druk dan met het platte bord (ofzo) alle lucht uit de boterkoek en laat hem dan helemaal afkoelen.

Dit recept is te vinden in:



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nanka


Reacties (14)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nanka
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top