1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Internationale keuken
  5. Zuurkool
  6. Zalm op bedje romige zuurkool met oesterzwammen shiitake en wittewijnsaus

Zalm op bedje romige zuurkool met oesterzwammen shiitake en wittewijnsaus

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 05-01-2021

Ingrediënten 4 personen


Romige zuurkool met paddenstoelen:
20 gram roomboter
125 gram oesterzwammen, steeltje verwijderd, in reepjes
150 gram (mini) shiitake, steeltjes verwijderd gehalveerd
zout, peper
50 gram magere gerookte spekreepjes
1 sjalotje, gesnipperd
2 teentjes knoflook
1 laurierblad
1 kleine appel (Elstar), geschild in kleine blokjes
250 gram verse zuurkool
1/4 liter witte wijn
6 geplette jeneverbessen
1 eetlepel honing of suiker
versgemalen zwarte peper
100 ml crème fraîche
Saus:
1 eetlepel roomboter
1 eetlepel fijn gesneden sjalot
½ dl witte wijn
200 ml slagroom
Peper, zout
Paar druppels citroensap
1 theelepel honing
Zalm
4 stukken zalmfilet à plm. 125 gram
Peper, zout
2 eetlepels zonnebloemolie


Verder heb je nodig


Pan voor de zuurkool
pan voor de aardappelpuree
koekenpan voor de paddenstoelen
koekenpan voor de zalm
steelpan voor de saus


Gebakken zalm op bedje van heerlijke romige zuurkool met shiitake, oesterzwammen en witte wijnsaus
Gebakken zalm op bedje van heerlijke romige zuurkool met shiitake, oesterzwammen en  witte wijnsaus

Dit is een echte feestmaaltijd. Heerlijke gebakken zalm op een bedje van romige zuurkool met een jklein beetje spek en twee verschillende soorten paddenstoelen. Gegarneerd met wat beetgare broccoli en een torentje smeuïge aardappelpuree. De witte wijnsaus maakte het geheel af. Gemaakt en gegeten samen met onze buren op Oudejaarsavond (onderdeel van 4 gangen).

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Zuurkool:
Verhit in de grote pan de boter. Bak hierin de oesterzwam- en shiitake plm. 5 minuten al omscheppend. Kruid de paddenstoelen met zout en peper. Haal de paddenstoelen uit de pan en zet ze even apart.
Bak in de overgebleven boter de spekreepjes. Zodra die wat kleur hebben aangenomen, bak je de sjalot. knoflook en laurierblad ook even mee. (Laurier krijgt meer smaak als het even in meegebakken).Bak de blokjes appel ook even mee.
Schep de zuurkool en de jeneverbessen erdoor. Meng alles goed door elkaar.
Giet de witte wijn erbij en breng alles aan de kook.
Laat de zuurkool (zonder deksel) op een lage warmtebron plm.15 tot 20 minuten zachtjes stoven. Af en toe roeren. Wel opletten dat het vocht niet opdroogt. Dan eventueel nog wat water toevoegen. Voeg aan het einde van de kooktijd het grootste deel van de oesterzwammen en shiitake aan de zuurkool toe.
Roer de crème fraîche door de zuurkool en maak de zuurkool op smaak met zwarte peper, wat honing of suiker.
Witte wijnsaus:
Verhit de boter in de kleine pan. Bak hierin de gesnipperde ui of sjalot glazig. Doe de wijn erbij en breng aan de kook. Laat inkoken toe je plm. 1 eetlepel vocht over hebt.
Doe nu de room erbij. Breng weer aan de kook tot de saus de gewenste dikte heeft bereikt. Maak op smaak met peper, zout, citroensap en honing.
Gebakken zalmfilet:
Verhit de olie in de koekenpan. Kruid de zalm met zout en peper.
Bak de zalm (afhankelijk van de dikte) plm. 3 - 5 minuten aan beide zijden.
De zalm mag van binnen nog een klein beetje rauw zijn.

Romige aardappelpuree
https://www.smulweb.nl/recepten/1430935/Heerlijke-romige-aardappelpuree-a-la-petra



Serveertip

Dien de zuurkool op in het midden van een bord, met daarop de gebakken zalmfilet. Garneer met wat gebakken paddenstoelen, een paar stukjes broccoli, een torentje aardappelpuree en de witte wijnsaus.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top