Hazenpeper met witlof

  • Belgisch, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 04-01-2021

Heerlijk feestelijk gerecht .
je kunt het makkelijk een paar dagen van tevoren klaarmaken
Je hebt 24 uur nodig om de haas te marineren,  en zeker 3 uur om te stoven.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
10 hazenschouder
150 ml cognac
100 ml azijn
250 ml wildfond
1 eetlepel veenbessenconfituur
Olijfolie , boter, peper en zout

Voor de marinade:
2 stengels bleekselderij in grove stukken
2 wortelen in grove stukken
2 uien in grove stukken
1 th jeneverbessen
1 tl peperbolletjes
1 tl tijm
4 kruidnagels
4 laurier blaadjes
2 tenen knoflook
350 ml rode wijn

Voor de garnituur:
8 stronkjes witlof
8 spruitjes
10 girollen
100 gram veenbessen
3 eetl suiker
100 gr ganzenlever
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Zeef .
Oven
Grootte stoofpan

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten voor de marinade samen in een kom met de hazenschouders
Laat 24 uur in de marinade marineren in de koelkast

Haal de hazenschouders uit de marinade , dep ze droog en kleur ze aan
In een beetje olijfolie.
Kruid met peper en zout.
Haal de boutjes uit de pan en kleur vervolgens de groenten uit de marinade aan.
Overgiet met cognac en azijn , voeg de hazenbout terug toe en laat even inkoken.
Doe er als laatste de marinade en de wildfond bij.
Breng het geheel aan de kook en zet de pot gedurende 3 uur in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Snij de stronkjes witlof in 2 en verwijder de harde kern.
Hak het wit in reepjes en stoof het vervolgens aan in een klontje boter
Kruid met peper en zout

Haal de blaadjes van de spruitjes en blancheer ze kort in kokend water .
Spoel ze af onder ijskoud water en zet ze even aan de kant.

Breng de veenbessen aan de kook met 3 eetl suiker. (Even koken tot ze een beetje open knappen ongeveer 7 min ).
Snij de ganzenlever in kleine blokjes

Haal de hazenpeper uit de oven en pluk het vlees van de beentjes .
Zet de jus opnieuw op het vuur om in te koken.
Breng op smaak met peper en zout , en 1 lepel veenbessen confituur.
Haal de saus door een zeef en voeg de stukjes haas terug toe.

Maak de grollen proper en bak ze aan in een klontje boter .
Kruid met peper en zout .
Voeg net voor het serveren de spruitjes nog even toe

Neem een diep voorverwarmd bord.
Leg er een lepel van de gestoofde witlof in
Schep hier bovenop de hazenpeper , grollen en de spruitjes.
Werk af met de veenbessen en de blokjes ganzenlever.

Bron

Recept van peter goosens

Serveertip

Heb er 3 sneetjes peperkoek aan toe gevoegd ( het laatste half uur).
I.p.v oven heb ik de stoomoven gebruikt op 120 graden.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten