Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Deze ovenschotel heeft ons super gesmaakt. Is snel gemaakt ( op voorhand zelfs) en hoeft dan nog slechts 20-25 minuten in de oven. Voor wat grotere eters kun je er wat gebakken aardappeltjes bij serveren. Ik deed dat voor mijn man ( mini krieltjes) , zelf hield ik het gerecht low carb.
Door het karameliseren van het witlof verandert het bittertje in een licht bitter zoetje net als de radijsjes, die nog een beetje bite hebben.
****** Keihard geworden basterdsuiker ? Herken je dat ? Zie mijn gouden tip :)
Ingrediënten 2 recipe.people
4 grote stronken witlof250 gr kipfilet ( ik had 150 gram)
100 gr geitenkaas (naturel)( 50 gram)
50 gr walnoten( 30 gram)
Handje radijsjes
1 el bruine suiker of honing
1/2 tl knoflookpoeder
Gedroogde tijm
Olijfolie
Benodigdheden
Grote ovenschaal , snijplank en mes.Bereidingswijze
Vet een grote ovenschaal in met olie naar keuze. Snij het kontje van de stronken witlof , verwijder eventuele lelijke blaadjes van de buitenkant en peuter alle blaadjes los van de stronk totdat je aan de kern bent. Deze mag naar de g.f.t bak.
Leg alle losgemaakte witlofblaadjes met de bolle kant in de schaal en bestrooi de blaadjes gelijkmatig met de basterdsuiker. Deze suiker zorgt ervoor, dat het witlof gaar karameliseren.( je kunt ook honing in de plaats gebruiken)
Wrijf de bovenste blaadjes in met een dun laagje olie.
Snij de kipfilet in gelijke repen en bestrooi ze met peper, zout en knoflookpoeder. ( eventueel nog wat paprikapoeder).
Verdeel de kipreepjes over het witlof en geef de reepjes kip nog een dun kwastje olie.
Verbrokkel gelijkmatig de geitenkaas en de stukjes walnoot over het geheel.
Bestrooi met tijm en zet her en der een radijsje en/of dikke plakjes ertussen.
Besprenkel wat olie over het geheel en schuif de schotel voor 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Verdeel de hoeveelheid over 2 voorverwarmde borden en giet er het extra vocht nog overheen.
Bron
Smaakmenutie. Recept qua hoeveelheden wat aangepast. Eigen tekst en foto's
Serveertip
****** " Mijn " gouden tip is dit niet. Het overkwam me een keer, dat ik de duikerbruine basterdsuiker nodig had in een gerecht. Keihard geworden.
Weggooien? Zonde !
Dan sla je aan het goochelen en kom je tot de ontdekking, dat het heel eenvoudig is om je basterdsuiker weer strooi en schepbaar te krijgen.
Leg de blok in een schone kom. Neem een schone theedoek en maak deze tamelijk vochtig. Hang de vochtige theedoek over de kom. Laat zo staan. Na een tijd ( afhankelijk van de grootte van de bonk suiker) roer je met een vork alles los.