1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Witlof
  5. Gekarameliseerde witlof
  6. Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!

Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 30-12-2020

Ingrediënten 2 personen


4 grote stronken witlof
250 gr kipfilet ( ik had 150 gram)
100 gr geitenkaas (naturel)( 50 gram)
50 gr walnoten( 30 gram)
Handje radijsjes
1 el bruine suiker of honing
1/2 tl knoflookpoeder
Gedroogde tijm
Olijfolie


Verder heb je nodig


Grote ovenschaal , snijplank en mes.


Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!
Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!
Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!
Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!
Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!
Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!
Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!
Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!
Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!
Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!
Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!
Ovenschotel met gekarameliseerd witlof en nog meer lekkers !!

Deze ovenschotel heeft ons super gesmaakt. Is snel gemaakt ( op voorhand zelfs) en hoeft dan nog slechts 20-25 minuten in de oven. Voor wat grotere eters kun je er wat gebakken aardappeltjes bij serveren. Ik deed dat voor mijn man ( mini krieltjes) , zelf hield ik het gerecht low carb.
Door het karameliseren van het witlof verandert het bittertje in een licht bitter zoetje net als de radijsjes, die nog een beetje bite hebben.

****** Keihard geworden basterdsuiker ? Herken je dat ? Zie mijn gouden tip

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Vet een grote ovenschaal in met olie naar keuze. Snij het kontje van de stronken witlof , verwijder eventuele lelijke blaadjes van de buitenkant en peuter alle blaadjes los van de stronk totdat je aan de kern bent. Deze mag naar de g.f.t bak.

Leg alle losgemaakte witlofblaadjes met de bolle kant in de schaal en bestrooi de blaadjes gelijkmatig met de basterdsuiker. Deze suiker zorgt ervoor, dat het witlof gaar karameliseren.( je kunt ook honing in de plaats gebruiken)

Wrijf de bovenste blaadjes in met een dun laagje olie.

Snij de kipfilet in gelijke repen en bestrooi ze met peper, zout en knoflookpoeder. ( eventueel nog wat paprikapoeder).

Verdeel de kipreepjes over het witlof en geef de reepjes kip nog een dun kwastje olie.
Verbrokkel gelijkmatig de geitenkaas en de stukjes walnoot over het geheel.
Bestrooi met tijm en zet her en der een radijsje en/of dikke plakjes ertussen.

Besprenkel wat olie over het geheel en schuif de schotel voor 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Verdeel de hoeveelheid over 2 voorverwarmde borden en giet er het extra vocht nog overheen.








Dit recept is te vinden in:

Serveertip

****** " Mijn " gouden tip is dit niet. Het overkwam me een keer, dat ik de duikerbruine basterdsuiker nodig had in een gerecht. Keihard geworden.
Weggooien? Zonde !

Dan sla je aan het goochelen en kom je tot de ontdekking, dat het heel eenvoudig is om je basterdsuiker weer strooi en schepbaar te krijgen.

Leg de blok in een schone kom. Neem een schone theedoek en maak deze tamelijk vochtig. Hang de vochtige theedoek over de kom. Laat zo staan. Na een tijd ( afhankelijk van de grootte van de bonk suiker) roer je met een vork alles los.

Bron

Smaakmenutie. Recept qua hoeveelheden wat aangepast. Eigen tekst en foto's



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Keukensloofje47


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Keukensloofje47
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top