
1 pot witte bonen (inhoud plm. 360 gram)
2 eetlepels olijfolie
Plm. 50 gram magere gerookte spekreepjes
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 laurierblaadje
2 theelepels gedroogde oregano
1 winterpeen, geschild in hele kleine stukjes
1 stengel bleekselderij, geschild in hele kleine stukjes
2 rijpe tomaten, zonder vel, in kleine stukjes
1 eetlepel tomatenpuree
½ dl rode wijn
½ vleesbouillontablet.
Peper, zout
Restant vlees kleingesneden (alle soorten mogelijk)
1 flinke theelepel chilivlokken
2 theelepels vloeibare honing
2 eetlepels gehakte peterselie
Panko of paneermeel
Nog wat extra olijfolie
Hapjespan of grote koekenpan
ovenschaal
Ik heb deze heerlijke Griekse bonenschotel gemaakt met een restant rundvlees dat ik over had. Je kunt deze bonenschotel ook heel goed vegetarische maken door het vlees te vervangen door feta. Ik heb de bonenschotel gemaakt in mijn hapjespan en de pan ook in de oven gezet.
Verhit de olijfolie in een pan. Bak de spekreepjes lichtbruin. Voeg de ui en de knoflook toe en bak even mee tot glazig. Voeg de stukjes winterpeen en bleekselderij toe en bak de groenten al omscheppend even mee. Doe de stukjes tomaat, tomatenpuree, wijn en de verkruimelde bouillontablet bij de groenten. Laat dit zachtjes sudderen tot de groenten gaar zijn. Voeg de uitgelekte witte bonen, het restant vlees en de gehakte peterselie hieraan toe en maak het geheel op smaak met de chilivlokken en wat honing. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onder-warmte.
Schep de bonen in een ovenschotel (Ik heb de hapjespan, die ik heb gebruikt voor het maken van de saus in de oven gezet).
Verdeel de panko (of paneermeel) over de bonen. Druppel er hier en daar wat olijfolie over en zet de bonenschotel plm. 30 minuten in het midden van de oven tot de schotel een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
Lekker met een salade.
pwiggers 11-01-2021
Klopt Cecile, ook zonder vlees lekker, dus ook voor vegetariërs een lekker recept. Dank je wel voor je leuke reactie. Lieve groet, Petra
Cecileg 08-01-2021
Inderdaad een heerlijke bonenschotel. Je zou het vlees er echt niet in missen. Lieve groet Cecile