1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Oliebollen
  5. Oudhollandse oliebollen (gluten- lactosevrij) +/- 20 stuks

Oudhollandse oliebollen (gluten- lactosevrij) +/- 20 stuks

  • Nederlands, Streekgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 27-12-2020

Ingrediënten 4 personen


Per +/- 20 oliebollen (gebaseerd op een medium formaat ijsschep) heb je het volgende nodig.

Normale receptuur: (basis)
500 gram patentbloem en 500ml volle melk.

Glutenvrije en lactosevrije receptuur: (basis)
330 gram glutenvrije bloem (bijvoorbeeld schär mix b) en 500ml lactosevrije volle melk. (bijvoorbeeld Arla lactofree)

Tip: Volle melk zorgt voor minder opname van olie tijdens het bakken

1 zakje van 7 gram gedroogde gist, of 25 gram verse gist.
10 gram zout
12 gram witte basterdsuiker
1,5 gram nootmuskaat
100 gram rozijnen (kleine maat)
50 gram krenten
125 gram zachtzure appels (+/- 1 grote appel)
1 ei
3 flessen zonnebloemolie om in te bakken.
Poedersuiker.


Verder heb je nodig


Schone plastic emmer, vochtige theedoek, vergiet, keukenrol, houten lepel, schuimspaan, frituurpan zonder mandje.


Oudhollandse oliebollen (gluten- lactosevrij) +/- 20 stuks
Oudhollandse oliebollen (gluten- lactosevrij) +/- 20 stuks

Een recept die tientallen jaren geleden een keer in de streekkrant  van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee heeft gestaan. Dit recept is door een zeeuwse bakkerszoon aan de krant verteld omdat hij vond dat er maar wat werd aangerommeld. Sindsdien is het ons eigen familierecept geworden wat al reeds door meerdere generaties wordt gebruikt.

Aangezien mijn vrouw gluten intolerant is heb ik naast het normale recept de oliebollen ook weten te maken met glutenvrije bloem en lactose vrije melk. De verhouding tussen glutenvrije bloem en melk is heel anders dan met gewone patentbloem en dat is even een zoekplaatje geweest om de verhoudingen goed te krijgen. Daarom deel ik met alle liefde dit recept om een ieder heerlijk te laten genieten met oudjaar, ook als je een glutenallergie hebt.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voorbereiding:
- De krenten rozijnen goed wassen met lauwwarm water en laten uitlekken op een theedoek.
- Snij de appel in stukjes met het formaat van de rozijnen.
- Je kunt van tevoren de gist testen door deze op te lossen in een beetje lauwe melk van ongeveer 25 ⁰C, als er belletjes aan het oppervlak ontstaan dan heb je een werkende gist.

Bereiding:
Gebruik de plastic emmer, en doe daar de bloem en nootmuskaat in.
De melk opwarmen tot bloed warmte, 38⁰C en voeg de warme melk en de gist aan aan de bloem toe en bewerk deze met de hand tot een gebonden massa.
Voeg het ei toe en roer de massa glad.
Voeg het zout en even later de suiker toe en klop nu het mengsel met de hand nog een minuut of 5 flink door tot het beslag volledig glad is.
Voeg de krenten, rozijnen en in stukjes gesneden appel toe en roer het geheel nog een keer goed door tot alles goed verdeeld is. Dek de emmer goed af met een licht vochtige theedoek en zet deze op een warme plaats en laat het beslag rijzen.

Als er werking in het beslag is gekomen kun je de frituurpan opwarmen tot 180⁰C

Is de de massa voldoende gerezen tot een luchtige massa, het geheel doorroeren met een houten spatel. Het beslag zakt weer in elkaar maar dat hoort zo. Weer afdekken en nogmaals kort laten rijzen. Na korte tijd komt er weer werking in het beslag en kan men beginnen met bakken.

Bak de oliebollen 8-10 minuten lang op 180⁰C.

Bak de oliebollen in de frituurpan zonder frituurmandje.
Halverwege de oliebol omdraaien om ze aan beide kanten te garen. Als de oliebollen goudbruin zijn kunnen ze er uit. Hierna laten uitlekken in een vergiet of ovenschaal met keukenrol.
Bestrooi de oliebollen voor het opdienen met een laagje poedersuiker.

Let op, zolang de oliebollen warm zijn garen ze nog door in het vergiet of ovenschaal dus bak ze niet langer dan die 8-10 minuten.


Ik wens je een smakelijke jaarwisseling!

Serveertip

De volle (lactosevrije) melk wordt gebruikt zodat de oliebollen zo min mogelijk olie opnemen tijdens het bakken.
De verse oliebollen blijven een dag tot twee dagen goed, de oliebollen kunnen perfect in de vriezer bewaard worden zodat je voor langere tijd van de verse oliebollen kunt genieten.

Bron

Streekkrant Goeree-Overflakkee. Glutenvrije variant zelf bedacht.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van timnoorlander968


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van timnoorlander968
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top