Oliebollen

  • Nederlands, Borrelhapje
  • 60-120 min.

Het is bijna zover: de jaarwisseling! Met de jaarwisseling drinken we natuurlijk champagne, om het nieuwe jaar in te luiden. Maar iets wat ook zeker niet mag ontbreken, zijn oliebollen! Je kunt ze in iedere supermarkt kopen of in een kraampje op de markt. Maar hoe leuk is het om zelf je oliebollen te maken?! Robèrt van Beckhoven van Heel Holland Bakt deelt zijn oliebollenrecept met ons!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 recipe.people
Deel 1
500 g Patentbloem
500 ml Melk
25 g Gist
15 g citroensap
10 g Zout

Deel 2
100 ml Water
50 g Boter
75 g Patentbloem
100 g Ei

Vulling
375 g Rozijnen, winddroog
Om te voorkomen dat de rozijnen water ‘stelen' van het deeg, moeten ze winddroog zijn. Daarvoor moet je ze een dag van tevoren wassen en zo'n 20 minuten weken in water van ongeveer 30 ⁰C. Giet af en laat drogen op een theedoek. De volgende dag kun je de rozijnen gebruiken.
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Verwarm de melk in een steelpannetje op laag vuur tot deze lauwwarm is (ca. 36 °C).
Verbrokkel de gist in een kom, voeg een beetje warme melk toe en los de gist hierin op.
Kneed nu alle ingrediënten van Deel 1 tot een slap en glad deeg en laat onder een vochtige doek rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Verwerk de ingrediënten van Deel 2 tot een soezenbeslag: breng het water en de boter aan de kook in een steelpan. Neem de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem toe. Roer goed. Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag in een kom. Voeg één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het tweede ei toevoegt. Laat dit vervolgens afkoelen.
Roer het afgekoelde soezenbeslag door het gerezen deeg en voeg daarna ook de vulling toe. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat opnieuw rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Schep met een ijsknijper gelijke bolletjes uit het deeg en frituur in olie op 170-180 ⁰C tot ze goudbruin en gaar zijn.
Laat afkoelen en bestuif royaal met poedersuiker.

Bron

Oliebollenrecept van Robèrt van Beckhoven

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

haalenvan avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten