Pasteitje met runderragout .....
- Multi-cultureel, Voorgerecht
- 20-30 min.
Al sinds onze kinderen niet meer thuis wonen, maak ik traditiegetrouw op Kerstavond voor ons tweetjes een kippenpasteitje met champignons. Komende kerstdagen verlopen ook voor ons anders dan voorgaande jaren en zijn we helaas door de beperkingen slechts met ons tweetjes.
Manlief mocht het kerstmenu bepalen en koos voor onderstaande rundvleessoep vooraf.
Het stuk soepvlees van de slager was met ruim 800 gram wat groot uitgevallen en veel te veel om alles in de soep terug te doen. Toen bedacht ik, dat ik volgens het recept van mijn kippenpastei - ragout wel eens een ragout met een deel van het gare rundvlees kon maken en dat pakte heerlijk uit. We hebben ervan genoten en als je aan de ragout wat groente toevoegt , zoals wat gesmoorde prei, een teentje knoflook en wat stukjes peen, je een voortreffelijke saus op tafel zet voor over rijst of pasta. Dát proberen we dan een volgende keer :)
Mijn-rundvleesbouillon-soep
Ingrediënten 4 personen
250 gram gaar rundvlees klein gesneden200 gram champignons schoon in vieren gedeeld
600-700 ml afgekoelde runderbouillon zelf getrokken eventueel volgens bovenstaand recept of van 2 blokken met minder zout
ruim een eetlepel gesnipperde bladpeterselie
50 gram ongezouten roomboter
50 gram bloem
1 flinke sjalot gesnipperd
4 pasteibakjes( verwarmd volgens de verpakking)
worcestershire sauce naar smaak ( ik nam ruim 4 theelepeltjes)
peper en zout uit de molen naar smaak
klein scheutje slagroom ( of room om mee te koken)
voor decoratie wat pittige kiemgroente ( of rucola als je niet van kiemgroente houdt)
Benodigdheden
Pan, pan met antiaanbak bodem, garde
Bereidingswijze
Smelt de boter en voeg in één keer alle bloem toe . Roer goed en laat de bloem in enkele minuten garen. Voeg dan wat runderbouillon toe , roer met een garde alles goed door elkaar en voeg pas weer bouillon toe als alles glad is.
Ga zo verder totdat je de juiste dikte van de roux hebt bereikt.
Voeg de gesneden bladpeterselie toe en breng de roux op smaak met peper, zout en worcestershire sauce. Proef.
Bak ondertussen de champignons bruin en gaar. Voeg het gesnipperde sjalotje toe en bak even mee.
Voeg het kleingesneden rundvlees en de champignons toe aan de roux , roer er een scheutje room door en klaar om de verwarmde pasteibakjes te vullen.
Decoreer met een partje limoen en eventueel wat kiemgroente of rucola en serveer op voorverwarmde bordjes.