de ouderwetse Snert die vrienden maakt

  • Nederlands, Soep
  • > 120 min.

ik heb jaren een restaurant gerunt en wanner de donkere dagen kwamen dan was het traditioneel weer tijd voor die echte heerlijke Nederlandse gerechten. Erwten soep kent vele soorten en smaken maar die van uit Nederland wordt toch door iedereen geprezen dus ik moest op zoek naar een eenvoudig makkelijk recept en hier is het en ik kan je vertellen ze likken de pan leeg.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 recipe.people
2 liter water
1 pond (pakje) droge groene spliterwten
3 eetlepels vleesbouillon (ongeveer 4 blokjes)
klontje boter
1 halve gesnipperde Spaanse ui
1 theelepel minced garlic
1 theelepel witte peper
1 grote prei in kleine plakjes geneden
4 stalks celery in kleine stukjes gesneden
1 bosje (5) gesnipperde groene uien (ook wel bosuitje of chives genoemd)
1 grote winterwortel geschild in kleine stukjes gesneden
bosje peterselie voor laatste smaak garnituur
indien nodig Magie Aroma voor smaak
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Koekenpan, grote soeppan met deksel, een houten roer-spatel

Bereidingswijze

Erwten soep is een van die gerechten dat tijd kost en nauw luistert, maar het is erg makkelijk en de soep kookt zichzelf, je kunt niet fout.

Met een klein klontje boter de knoflook en gesnipperde ui aanbakken tot de knoflook en de uien glazig zijn, van het vuur halen en de witte peper door de uien strooien en roeren, apart zetten.

Doe 2 liter water in je soeppan en breng dit aan de kook met de eetlepels vleesbouillon (je kunt altijd iets meer doen, maakt de soep alleen maar pittiger) Indien het water kookt doe de droge spliterwten in de pan en steek de houten roerlepel in de pan zodat je kunt roeren en dit voorkomt ook dat de pan overkookt zet de deksel erop en indien het kookt doe het vuur iets lager maar zorg wel dat het nog net kookt en laat dit staan voor 30 minuten
Nu voeg je de gesmoorde uien toe en laat dit weer voor 30 minuten koken.

Nu en dan roeren maar de deksel erop houden, en dan kun je nu dus makkelijk je groenten gaan snijden en dit klaar zetten, de peterselie komt later, Indien je nu dus een uur in de soep maken zit doen we alle gesneden groenten erbij en laten dit door nu en dan roeren nog eens voor anderhalf uur zachtjes doorkoken.

Als het goed is en na een goede 2.5 uur heb je een heerlijke dikke erwtensoep proef en indien nodig een beetje Maggie aroma erbij, let op geen zout of peper, en doe de fijngesneden peterselie er doorheen laat afkoelen en zet weg in de koelkast of donkere kelderkast, en morgen heb de heerlijkste erwtensoep .

Bron

Een eigen versie van de vele recepten die ik geprobeerd heb maar deze kwam er uit voor commercieel gebruik en ook gemakkelijk want je kunt altijd alle ingrediënten vinden

Serveertip

Een heerlijke rookworst in plakjes snijden en koud in de kop soep doen, indien je wel vlees wil dan een stuk ham erdoor snijden bij het opwarmen Rookworst is niet altijd over de hele wereld te krijgen dan kan een smoked beef kielbasa natuurlijk ook. Het recept leent zich prima voor verdubbeling, normaal maakte ik 2 gallon (bijna 8 liter), alles hetzelfde alleen grotere pan.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Meeahnkah avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten