1. Home
  2. Recepten
  3. Belgische keuken
  4. Kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjes

Kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjes

  • Belgisch, Feestmaaltijd
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 21-12-2020

Ingrediënten 6 personen


1 snuifje gemalen kaneel
selderzout
2 kruidnagels
1 snuifje steranijspoeder
3 sneetjes wit brood
3 eieren
1 scheut cognac of calvados (naar smaak)
4 blaadjes salie
1 ui (voor de knolselderpuree)
1 dikke ui (voor het gehaktbrood)
125 g gedroogde abrikozen
75 g pistachenoten
1 kg gemengd gehakt
2 teentjes knoflook
1/2 savooikool
1 nootje boter (voor de aardappelen)
50 g boter (afwerking knolselderpuree)
nootmuskaat
peper
witte peper
zout
800 g aardappelen
boter
5 cl room
1/2 knolselder
8 dikke plakjes gerookt spek



Kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjes
Kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjes

Oerrecept voor kerstmis dat niet meer zo bekend is, maar nog steeds TOP en super lekker 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voor het gehaktbrood:
-snijd de korsten van het brood.
-Klop de eieren los met de garde en week er het broodkruim in en roer het los tot een papje.

-Snipper de ui fijn, plet de look en snijd de blaadjes salie in zeer fijne reepjes.
-Smelt wat boter in een pan en bak de ui samen met de look lichtbruin.
-Voeg de fijne salie toe en blus de pan met een scheut cognac of calvados.
-Flambeer de pan voorzichtig of laat de meeste alcohol verdampen. Roer de aanbaksels los.
-Hak de pistachenoten en de droge abrikozen in grove stukjes.
-Doe het gehakt in een mengschaal, voeg de noten, de abrikozen, de gebakken uisnippers en het broodpapje toe. -Meng zorgvuldig.
-Kruid het vleesmengsel met een snufje gemalen steranijs en gemalen kruidnagel, wat kaneelpoeder, peper van de molen en zout.

-Wrijf een braadslee in met een klontje boter. Bol het vleesmengsel tot een egaal gehaktbrood en leg het in de ovenschaal.
-Smelt een beetje boter en strijk er het gehaktbrood mee in. Schuif het vlees in de oven onder een hete gril, tot het een korstje krijgt.
-Zet de gril uit, stel de oven in op 180°C en bak het vleesbrood 1 uur.

Voor de knolselderpuree:
-schil de knolselder en snijd het deel dat je nodig hebt in dobbelstenen. Snijd de ui in grove halve ringen en plet de look tot pulp.
-Smelt een klontje boter in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de uien glazig en roer er de look doorheen. Voeg aansluitend de stukken knolselder toe en stoof ze enkele minuten.
-Schenk water in de pot, tot de inhoud voor 1/3 onder staat. Stoof de knolselder gaar onder een deksel. Reken 20 tot 30 minuten.
-Schep de gare groenten in de beker van een blender of in een pot en mix alles glad. Voeg tussendoor de boter en de room toe.
-Proef de groentepuree en breng hem op smaak met witte peper en selderzout.

Voor de kool met spek:
-spoel de kool en snijd het deel dat je nodig hebt in fijne repen.
-Breng water aan de kook en kook de reepjes savooikool kort, tot ze beetgaar zijn. Schep de groente in een vergiet en koel ze onmiddellijk onder stromend water
-Verwijder het zwoerd en mogelijke restjes kraakbeen uit het spek. Snij de plakjes vlees in fijne reepjes of blokjes.
-Bak ze krokant in een braadpan op een matig vuur.
-Smelt een klont boter in een stoofpot en doe er de voorgekookte savooireepjes in.
-Voeg het gebakken spek toe, roer en kruid de bereiding met wat versgeraspte nootmuskaat, peper en zout.

Voor de aardappelen:
-schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snufje zout. Laat ze nadien afkoelen.
-Smelt boter in een braadpan. Snijd de aardappelen in grove stukken en bak ze goudbruin. Kruid ze tussendoor met wat peper en zout.

Bron

Delhaize



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top