Pepesan Ikan, oftewel Indische hete makreel
- Indonesisch, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
Superlekker, op basis van het recept van Francescakookt
Ingrediënten 4 recipe.people
2 grote makrelen, schoongemaakt (ong. 500 gram vis)4 sjalotjes
2 teentjes knoflook
4 stengels sereh
8 dikke plakjes laos
8 limoenblaadjes
1tl trassi
1el azijn
2tl (palm)suiker
1 el ketjap manis
1 el olie
4-8 el sambal badjak of andere gebakken sambal (ik vond 4 genoeg)
Benodigdheden
BBQRooksnippers (beuk)
Aluminiumfolie
Bereidingswijze
- Makrelen bij ca. 120 graden roken, ca 30 minuten
- Vis af laten koelen en bbq opstoken tot 180 graden
- Boemboe maken: Hiervoor hak je de sjalotjes en de knoflook heel fijn, of doe ze in een keukenmachine.
- Fruit het knoflook en sjalotmengsel zacht in een eetlepel olie tot deze lichtgekleurd zijn. Doe hierbij de sambal en zet het vuur wat hoger en zorg dat de sambal een beetje bakt en zijn scherpte wat afneemt.
- Nadat je de sambal een minuut of twee hebt gebakken voeg je alle andere ingrediënten toe, behalve de sereh en de makreel. Dit mengsel laat je op een heel zacht vuurtje ongeveer 10 minuten pruttelen.
- Maak pakketjes van de vis: Scheur een stuk aluminiumfolie af en leg hierop een stuk makreel en besmeer dit met een dikke laag van de boemboe. Leg hierop een stengel sereh en vouw het pakketje goed dicht.
- Leg de pakketjes op de bbq, na ongeveer 30 minuten op 180 graden is je Pepesan klaar.
Bron
Francescokookt.nl
Serveertip
Deze makreel is behoorlijk pittig en dus heerlijk met komkommer om een beetje verkoeling te bieden. Wij thuis eten zelfs alle boemboe met de rijst op, maar je kunt het er ook af halen, de vis neemt al genoeg van de lekkere smaken op. Selamat makan, oftewel eet smakelijk!