Gevulde kalkoen
- Portugees, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Oud opa's recept.
Ingrediënten 4 recipe.people
- 2 kg kalkoen- 2 citroenen (in vieren gesneden)
- Organen van de kalkoen
- ½ chorizo
- 2 speklappen
- 250 gr varkensvlees (hamlappen/varkensfilet)
- 6 teentjes knoflook
- Zout en peper
- 3 el olijfolie
- 1 fijngesneden sjalotje
- 1 fijngesneden ui
Benodigdheden
- Koekenpan- Snijplank
- Vleesmes
- Knoflookpers
- Vleesmolen
- Oven
- Aluminiumfolie
- Naaigerei
Bereidingswijze
Laat de kalkoen weken in een grote zak met water en de 2 citroenen. Zuig de lucht eruit, knoop het dicht en zet 24 uur weg op een koele plek.
Snij al het vlees (behalve de kalkoen zelf) in kleine stukjes. Voeg knoflookpoeder, zout en peper toe naar smaak. Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan en fruit de ui en de sjalot hier slecht een paar minuten in. Voeg vervolgens hier ook het gesneden vlees aan toe en bak alles nog zo'n 2 tot 3 minuten.
Maak gehakt van het gesneden vlees met een vleesmolen. Verwarm de oven op 250 graden. Vul de kalkoen zo vol mogelijk met het zelf gemaakte gehakt. Houd het overgebleven gehakt apart. Naai tenslotte de kalkoen dicht met naald en draad.
Plaats de kalkoen 2 tot 3 uur in de oven. Draai de kalkoen om zodra de bovenkant van de kalkoen bruin is geworden (na circa 1 uur). Overgiet de kalkoen met de eigen jus alvorens het weer terug in de oven de te doen.
Dek de kalkoen af met aluminiumfolie zodra het donker wordt.