Kerstkoekjes 2020 Chocoladekogels Walnootkoffiekoekjes Chocoladechipkoekjes

  • Duits, Banket
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 17-12-2020
  • Kerstkoekjes 2020 Chocoladekogels Walnootkoffiekoekjes Chocoladechipkoekjes

    Kerstkoekjes 2020 Chocoladekogels Walnootkoffiekoekjes Chocoladechipkoekjes

    Kerstkoekjes 2020 Chocoladekogels Walnootkoffiekoekjes Chocoladechipkoekjes

Hier in Duitsland wordt al november begonnen met het bakken van Plätzchen (kerstkoekjes). De koekjes worden vaak mooi ingepakt en cadeau gedaan en natuurlijk tot het volgende jaar lekker zelf opgesmikkeld. Ik bak al heel veel jaren kerstkoekjes. Ieder jaar zeg ik weer: Ik doe het niet meer, maarkan het toch niet laten. Dit jaar ook ivm Corona heel veel koekjes naar het Verpleeghuis hier in Stadtlohn gebracht. Dit zijn weer drie van de vele soorten die ik gebakken heb.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
Chocoladekogels met glazuur
65 gram zachte boter
65 gram bruine basterdsuiker
25 gram keukenstroop
½ losgeklopt ei
160 gram zelfrijzend bakmeel
½ eetlepel cacaopoeder
1 ½ theelepel koek- of speculaaskruiden
Zout
Glazuur
100 gram poedersuiker
2 eetlepels water

Walnoot-koffiekoekjes
125 gram gepelde walnoten (plm. 20 walnoten apart houden voor garnering)
200 gram bloem
75 gram bruine basterdsuiker
100 gram boter
1 theelepel bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
mespunt zout
2 eetlepels sterke koffie (bijv. van zakje espressopoeder
1 eidooier

Chocolade chipkoekjes met witte chocolade
250 gram zelfrijzend bakmeel
25 gram cacaopoeder
125 gram zachte (room)boter
125 gram suiker
1 ei (M)
75 gram (witte) chocolade, in kleine stukje gehakt
2 eetlepels rum of amaretto: hoeft niet, wel lekker

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
keukenmachine of mixer met kneedhaken
bakpapier

Bereidingswijze

Chocoladekogels met glazuur
Alle ingrediënten voor het deeg door elkaar mixen. Deeg verpakt in plasticfolie plm. 2 uur laten rusten in de koelkast. Oven voorverwarmen op 175 graden boven- en onder-warmte of 150 graden hete-lucht. Van het deeg balletjes vormen ter grootte van een walnoot.
Op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. Plm. 12 minuten bakken in het midden van de hete oven. Af laten koelen.
Voor het glazuur de poedersuiker glad roeren met het water. De balletjes hierin dopen en laten drogen. Eventueel nog wat

Walnoot-koffiekoekjes
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bewaar wat walnoten voor de garnering. Maal de overige walnoten fijn in de keukenmachine.
Zeef de bloem en de bakpoeder en voeg dit met de basterdsuiker, boter, vanillesuiker en zout bij de walnoten. Meng dit met de keukenmachine of mixer door elkaar tot een stevig deeg. Maak een rol van het deeg en pak dit in plastic folie.
Plaats de rol in de koelkast en laat het deeg 30 minuten rusten.
Klop de eidooier los. Snij de rol in plm. 20 plakjes. Druk in elk plakje een walnoot en bestrijk de plakjes met de eidooier. Leg de deegplakjes op de bakplaat en bak de koekjes in het midden van de oven 20 minuten tot ze goudbruin zijn. Af laten koelen en een dagje bewaren voordat je eraan begint.

Chocolade chipkoekjes met witte chocolade
Oven voorverwarmen op 200 graden boven- en onder-warmte of 175 graden hete-lucht.
Alle ingrediënten door elkaar mixen of kneden tot je een glad deeg hebt gekregen.
Van het deeg balletjes vormen en op de met bakpapier beklede bakplaat leggen.
Balletjes een beetje plat drukken (ca. 5 cm doorsnede).
Koekjes plm. 7 tot 10 minuten bakken in het midden van de oven (is beetje afhankelijk van je oven want elke oven is weer anders)
Koekjes af laten koelen op een rooster en daarna lekker smikkelen.

Bron

Duitse tijdschriften, internet, Duitse bakboekjes

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten