Kerstkoekjes 2020 Amandelballetjes en amandelkoekjes met amandelspijs

  • Duits, Banket
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 17-12-2020
  • Kerstkoekjes 2020  Amandelballetjes en amandelkoekjes met amandelspijs

    Kerstkoekjes 2020 Amandelballetjes en amandelkoekjes met amandelspijs

    Kerstkoekjes 2020 Amandelballetjes en amandelkoekjes met amandelspijs

Hier in Duitsland wordt al november begonnen met het bakken van Plätzchen (kerstkoekjes). De koekjes worden vaak mooi ingepakt en cadeau gedaan en natuurlijk tot het volgende jaar lekker zelf opgesmikkeld. Ik bak al heel veel jaren kerstkoekjes. Ieder jaar zeg ik weer: Ik doe het niet meer, maarkan het toch niet laten. Dit jaar ook ivm Corona heel veel koekjes naar het Verpleeghuis hier in Stadtlohn gebracht. Dit zijn weer twee van de vele soorten die ik gebakken heb.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
Koekjes met amandelspijs: Marzipanplätzchen nr. 2
250 gram bloem
mespunt zout
125 gram suiker
1/2 theelepel bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
1/ losgeklopt ei
125 gram boter, in stukjes
100 gram amandelspijs, in kleine stukjes
Halve amandelen

Amandelbolletjes van amandelspijs (Bettmänchen)
300 gram amandelspijs
1 eidooier
100 gram blanke amandelen
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Mixer met deeghakenof keukenmachine
bakpapier

Bereidingswijze

Koekjes met amandelspijs: Marzipanplätzchen nr. 2
Alle ingrediënten door elkaar kneden met de kneedhaken van je mixer of met de keukenmachine.
Deeg in vier stukken verdelen en hiervan rollen vormen van plm. 3 cm doorsnede.
In plasticfolie wikkelen en minstens 1 uur in de koelkast zetten.
Daarna iedere rol in plm. 1 cm dikke plakjes snijden en op de met bakpapier beklede bakplaat leggen.
In het deeg van de koekjes een halve amandel drukken.
In het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven plm. 12 minuten bakken.

Amandelbolletjes van amandelspijs (Bettmänchen)
Oven voorwarmen op 200 graden.
Van het amandelspijs met natte handen plm. 30 balletjes vormen.
De balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat leggen.
Eidooier met wat water mengen en de balletjes hiermee insmeren.
Amandelen halveren en op elk balletje 3 halve amandelen drukken (zie foto).
Op een met bakpapier beklede bakplaat leggen en
Koekjes in het midden van de oven 8 - 10 minuten bakken.
Goed laten afkoelen en dan nog met poedersuiker bestrooien..

Bron

Duitse bakboekjes, internet

Serveertip

N.B.Amandelspijs kun je heel gemakkelijk zelf maken. Kijk maar op:
https://www.smulweb.nl/recepten/1315794/Amandelspijs-om-zelf-te-maken

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten