Kerstkoekjes 2020 Vanillemaantjes en Walnootkoekjes met jamvulling

  • Duits, Banket
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 17-12-2020
  • Kerstkoekjes 2020 Vanillemaantjes en Walnootkoekjes met jamvulling

    Kerstkoekjes 2020 Vanillemaantjes en Walnootkoekjes met jamvulling

    Kerstkoekjes 2020 Vanillemaantjes en Walnootkoekjes met jamvulling

Hier in Duitsland wordt al november begonnen met het bakken van Plätzchen (kerstkoekjes). De koekjes worden vaak mooi ingepakt en cadeau gedaan en natuurlijk tot het volgende jaar lekker zelf opgesmikkeld. Ik bak al heel veel jaren kerstkoekjes. Ieder jaar zeg ik weer: Ik doe het niet meer, maarkan het toch niet laten. Dit jaar ook ivm Corona heel veel koekjes naar het Verpleeghuis hier in Stadtlohn gebracht. Dit zijn twee van de vele soorten die ik gebakken heb.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
Vanillemaantjes of Vanillekipferl
150 gr gezeefde bloem
75 gram gemalen amandelen
50 gram poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
mespunt zout
100 gr koude boter (in kleine blokjes)
2 eidooiers
Om te bestrooien:
75 gr poedersuiker
1 zakje vanillesuiker

Walnootkoekjes met jamvulling
150 gram bloem
50 gram gemalen walnoten
40 gram honing
75 gram koude (room)boter, in kleine stukjes
Mespunt zout
jam (liefst een rode jam)
om te bestrooien:
Poedersuiker
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Mixer of keukenmachine
bakpapier
weegschaal

Bereidingswijze

Vanillemaantjes of Vanillekipferl
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Bloem, gemalen amandelen, eidooiers, suiker, vanillesuiker, zout en boter met elkaar kneden tot een glad deeg.
Van het deeg potlood-dikke rollen vormen.
Rol in stukjes van plm. 5 cm. snijden en hiervan halve maantjes vormen.
Op het met bakpapier beklede bakblik leggen en in het midden van de voorverwarmde oven 10 minuten bakken.
De nog warme koekjes direct door het suikermengsel halen.
Als de maantjes koud zijn kun je ze nog een keer bestrooien met poedersuiker.

Walnootkoekjes met jamvulling
Van bloem, gemalen walnoten, honing, boter en zout een glad deeg kneden met keukenmachine, kneedhaken van je mixer of met de hand.
Deeg in plastic folie verpakken en plm. 30 minuten in de koelkast laten rusten.

Oven voorverwarmen op 180 graden boven- en onder-warmte (hete lucht 160 graden). Bakblik met bakpapier bekleden. Van het deeg balletjes vormen ter grootte van een kers. Balletjes over het bakblik verdelen.
Met de steel van een houten lepel in elk balletje een kommetje drukken.
Het kommetje vullen met een beetje jam.
Koekjes plm. 12 minuten bakken in het midden van de voorverwarmde oven.
Laten afkoelen op een rooster. Bestrooien met poedersuiker.

Bron

Duitse bakboekjes en tijdschriften

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten