Broccoli - Bloemkoolstamppot met gerookte zalm en amandelschaafsel...
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Af en toe kan het voor sommigen een lastige keuze zijn : " Eten we bloemkool of eten we broccoli? "
Hier is die keuze minder moeilijk, ik eet ze allebei erg graag, maar de voorkeur van de man gaat uit naar broccoli.
In dit gerecht zijn beide groentetoppers bijna evenredig vertegenwoordigd in een verrukkelijke eenvoudige stamppot met gerookte zalm en geroosterd amandelschaafsel.
Ingrediënten 2 personen
200 gram broccoliroosjes300 gram bloemkoolroosjes
400 gram aardappelen geschild en in grove stukken gesneden
10 gram amandelschaafsel licht geroosterd
75 ml halfvolle melk
10 gram roomboter
5 gram mosterd ( Limburgse) of meer naar smaak
snufje nootmuskaat
1/2 groentebouillon blokje ( minder zout)
100 gram gerookte zalm in snippers
Benodigdheden
Snijplank, mes pan, pureestamper
Bereidingswijze
Rooster het amandelschaafsel totdat hel licht van kleur is. Kook de aardappelen in een half groentebouillon blokje met minder zout ongeveer 10 minuten. Ondertussen kun je de bloemkool en broccoli schoonmaken, wassen en in roosjes verdelen.
Voeg de broccoli en de bloemkool toe aan de aardappelen. Kook alles gaar , giet af en laat even uitdampen.
Verwarm de melk en voeg dit toe aan de aardappels en groente in de pan. Voeg de roomboter en de mosterd toe en stamp tot een mooie puree.
Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
Serveer de bloemkool- broccolistamppot op voor verwarmde borden en verdeel er de zalmsnippers en het amandelschaafsel over.
Bron
Uit het boek Heerlijke Winter eigen tekst en foto's
Serveertip
Ook lekker met warm gerookte zalm.
Stamp de stamppot grof of juist heel fijn. Project Gezond is soms vrij matig met het toevoegen van kruiden, zoals nu de smaakmaker mosterd. Ik heb naar smaak toegevoegd. Als er mosterd aan een gerecht toegevoegd moet worden, mag je 'm :) wel proeven vind ik.