Boterkoek met speculaaskruiden en amandelen uit de airfryer of oven

  • Nederlands, Banket
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 03-12-2020
  • Boterkoek met speculaaskruiden en amandelen uit de airfryer of oven

    Boterkoek met speculaaskruiden en amandelen uit de airfryer of oven

    Boterkoek met speculaaskruiden en amandelen uit de airfryer of oven

Via de site https://miljuschka.nl/airfryer-recepten/boterkoek-uit-de-airfryer kwam ik zelf op  het idee om ook een boterkoek te bakken in de airfryer.
We hebben een klein model airfryer, maar ik had ook nog een kleine springvorm, kinderspringvorm, ooit gekocht bij de Hema en die paste precies in het bakje van de airfryer. Ik heb daar ook al eens een kleine hartige taart in gebakken. Precies goed voor ons tweetjes.
Ik ben door het recept van Miljuschka geïnspireerd, maar ik heb grotendeels mijn eigen weg gevolgd. De ingrediënten naar eigen smaak en ook de hoogte van de temperatuur.
De boterkoek is heel goed geslaagd. Echt. Je kunt er niet van afblijven en de koek is heel snel klaar. Laat de boterkoek wel goed afkoelen. Wij hebben hem de volgende dag pas aangesneden.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Mijn recept
150 gram bloem
120 gram roomboter
90 gram lichtbruine basterdsuiker
Mespunt zout
1 flinke eetlepel koek- of speculaaskruiden
½ losgeklopt ei
Paar amandelen of amandelschaafsel
Boter en paneermeel voor de vorm

Ingrediënten recept Miljuschka voor een vorm van 20x20 cm:
200 gr bloem
170 gr boter
135 gr witte basterdsuiker
snufje zout
1 tl vanille extract
rasp van 1 citroen
1 eidooier
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Mixer
kom
kleine springvorm van 15 cm doorsnede (kinderspringvorm, bijv. Hema)

Bereidingswijze

Mijn bereidingswijze
Verwarm de airfryer voor op 190 graden C.
Vet de kleine springvorm in met boter en strooi er paneermeel over. Of gebruik bakpapier
Meng alle ingrediënten voor de boterkoek door elkaar. Dit kun je doen met je mixer. Je krijgt dan een kruimelig deeg dat je heel goed met je handen tot een bol kunt vormen.
Druk het deeg in de vorm.
Maak een mooi ruitjespatroon in het deeg.
Druk een paar amandelen in het deeg.
Strijk het ei dun over het taartje .
Bak het taartje plm. 15 tot 20 minuten in de airfryer op 190 graden C.

Bereidingswijze Miljuschka:
1. Verwarm de airfryer voor op 170˚C
2. Bekleed een bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier.
3. Doe alle ingrediënten voor de boterkoek bij elkaar in een kom en kneed hier snel een stevig deeg van.
4. Doe het deeg over in de bakvorm en druk het aan met de achterkant van een lepel om een zo gelijkmatig mogelijke bovenkant te krijgen.
5. Maak nu met een vork het ruitjespatroon in de bovenkant. Of maak er wat anders creatiefs van.
6. Klop de eidooier los en bestrijk hiermee de bovenkant.
7. Zet je boterkoek in de airfryer en bak voor ongeveer 12-15 minuten of tot goudbruin
De boterkoek zal nog flink zacht zijn als het net uit de oven komt.
Laat het dus lang rusten en afkoelen voor je er iets mee doet. (dat was bij mij niet het geval, de boterkoek was perect.

Serveertip

Je kunt natuurlijk allerlei variaties aanbrengen in en op de boterkoek.
In plaats van hele amandelen, amandelschaafsel of pijnboompitten. Ook lekker.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten