1. Home
  2. Recepten
  3. Regionale keuken
  4. Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)

Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)

  • Regionaal, Feestmaaltijd
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 27-11-2020

Ingrediënten 4 personen


Jachtschotel:
- 500 gram gaar rundvlees (soepvlees)
- 1 grote ui
- 40 gram boter
- peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder, kerriepoeder
- 1 runderbouillontablet
- 30 gram maïzena
- 2 eetlepels piccalilly

Aardappelpuree:
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 2 deciliter melk
- 40 gram boter
- zout, peper, nootmuskaat
- piccalilly voor onder de aardappelpureerand



Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)
Jachtschotel (nostalgisch bruiloftsgerecht)

Toen ik dit recept onder ogen kreeg deed het me meteen denken aan de ouderwetse jachtschotel zoals wij die vroeger op onze bruiloft voorgeschoteld kregen. Het werd toen als tussengerecht geserveerd en was klaargemaakt door mijn tante die kok was.
Ik kan me nog herinneren dat er destijds het bouillonvlees voor gebruikt werd waar de "zondagse soep" van getrokken werd.
In tegenstelling tot de meer bekende varianten van jachtschotels wordt de aardappelpuree niet eroverheen maar aan de rand geserveerd en wel met piccalilly eronder.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Pel en snipper de ui en hak deze fijn. Snij het vlees in kleine stukjes (of trek het uit elkaar met twee vorken).
- Verhit de boter in de braadpan en fruit hierin de ui totdat deze glazig ziet.
- Voeg dan het kleingesneden vlees toe en bak het vlees bruin. Kruid het mengsel met peper, zout, paprikapoeder, kerriepoeder en nootmuskaat.
- Voeg dan 2 deciliter warm water en een bouillontablet toe, zodat er voldoende saus ontstaat. Laat het vleesmengsel even stoven en proef of het voldoende op smaak is.
- Meng in een klein kommetje de maïzena met twee eetlepels water en roer goed door met een vork zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg de maïzena toe aan
het vleesmengsel, laat even doorkoken, zodat een gebonden saus ontstaat. Roer de piccalilly door de saus en zet het vuur uit.

Aardappelpuree:
- De aardappelen schillen, wassen en halveren. Breng de aardappelen met een beetje water aan de kook. Laat de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar koken. Giet de aardappelen af en laat ze even droog stomen. Maak de aardappelen fijn met de pureestamper en roer er de boter en melk doorheen. Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Afmaken van de schotel:
- Schep het vleesmengsel op een groot bord of schaal en lepel rondom een beetje piccalilly.
- Verdeel de aardappelpuree over de piccalilly in een rand rondom het vleesmengsel.
- Garneer het met een beetje groen zoals fijngeknipte peterselie of bieslook.

Bron

Het culinair geheugen, kookboek uit grootmoeders keuken/ aangepast en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top